Nuori Kulttuuri

Nuori Kulttuuri -toiminta kannustaa ja tukee lasten ja nuorten monipuolista harrastamista kulttuurin eri aloilla. Nuori Kulttuuri on kulttuurisen nuorisotyön muoto, jolla voidaan rohkaista, kannustaa ja innostaa nuoria kulttuurisiin harrastuksiin asuinpaikasta, koulutuksesta, etnisestä, kielellisestä tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Nuori Kulttuurin lajit ovat Moves (tanssi), Sounds (musiikki) ja Teatris (teatteri). Toiminta siirtyi kesällä 2017 Suomen Nuorisoseurojen hallinnoitavaksi.

Nuori Kulttuuri -toiminta rakentuu nuorten taidetapahtumien ympärille. Vuosittain toimintaan osallistuu tuhansia nuoria, nuorisotyön ja taiteen ammattilaisia, nuorten vanhempia sekä oppilaitosten edustajia. Vuonna 2018 on vuorossa musiikki. Alueellisia katselmuksia pidetään keväällä 2018 ja kausi huipentuu Mikkelissä pidettävään valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri SOUNDS -tapahtumaan 25.-27.5.

Teatris 2019 Jyväskylä

Taustaa

Nuori Kulttuuri – tapahtuman juuret löytyvät Nuorison taidetapahtumista, joita nuoriso- ja kulttuurisihteerit toteuttivat liki kolmen vuosikymmenen ajan ympäri Suomea. Opetusministeriön tekemän päätöksen mukaan Nuorison taidetapahtumia alettiin vuodesta 2001 lähtien järjestää uudessa muodossa ja nimi vaihtui Nuori Kulttuuri – tapahtumaksi.

Tapahtumat organisoidaan yhteistyössä aluehallintoviranomaisten sekä kuntien nuoriso- ja kulttuuripalvelujen ja järjestöjen kanssa. Vuosittain Nuori Kulttuuri – toimintaan osallistuu tuhansia nuoria, nuorisotyön ammattilaisia, nuorten vanhempia sekä oppilaitosten edustajia. Toiminta on valtakunnallista. Nuori Kulttuuri –toiminta on ollut osa suomalaista kulttuurista nuorisotyötä useiden vuosikymmenien ajan. Alun perin Nuorten Taidetapahtuma –nimellä alkaneen toiminnan ovat perustaneet Nuorisoseurat, FSU, Nuoren Voiman Liitto ja Kehittämiskeskus Opinkirjo (Kerhokeskus).

Nuori Kulttuuri – säätiö koordinoi aiemmin eri puolilla Suomen järjestettäviä Nuori Kulttuuri-tapahtumia aina vuoteen 2017 saakka, jolloin koordinointivastuu siirtyi Suomen Nuorisoseurat ry:lle.