J.H. Erkon kirjoituskilpailu on vuodesta 1957 vuosittain nostanut esiin 6 palkittavaa lahjakasta kirjoittajaa, vuorovuosin lyriikan ja proosan alueelta. Tekstiä on runsaan viidenkymmenen vuoden aikana tullut noin 440 000 sivua 13 000 kirjoittajalta. Kilpailussa on palkittu yhteensä 330 nuorta kirjoittajaa. Heistä keskimäärin kaksi vuosiluokastaan nousee esikoiskirjailijaksi eli ammattikirjailijaksi. Voittajia tulee joka puolelta Suomea.

 

J.H. Erkon kirjoituskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1957. 1990-luvun puoliväliin kilpailua, samoin kuin Erkon esikoisteoskilpailua, järjestivät yhdessä Sanoma Oy ja Suomen Nuorisoseurat. Sittemmin työnjakoa muutettiin ja Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnoksi muuttunut kilpailu jäi Sanoma Oy:n hoidettavaksi ja J.H. Erkon runo- ja novellikilpailun järjestäjänä toimivat nuorisoseurojen lisäksi Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Suomen Nuoriso-opisto. Suomen Nuoriso-opisto toimi 2013-2018 vastaavana kilpailun järjestäjänä, ja vuoden 2019 kilpailun järjestelyistä vastaa kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto.

Kilpailu tukeutuu kahteen yhteistyökumppaniin ja rahoittajaan, joista ovat viime vuosina olleet Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Suomen Nuoriso-opisto Mikkelistä.

 

Nuori Kulttuuri on mukana toiminnan ydintyöryhmässä ja viestii kilpailuista omissa tiedotuskanavissaan.

 

Lisätietoa J.H. Erkon kirjoituskilpailusta löydät kilpailun omilta nettisivuilta: https://erkonkilpailu.net/

 

Kuvassa: J.H. Erkon kirjoituskilpailun palkinnonsaajia vuodelta 2018. Palkinnot jaettiin Sounds 2018 Mikkeli tapahtumassa.