Joniveli(vas.) ja Tonisami Tape Over studiolla

Tonisami pääsi Rap Cornerin kautta äänittämään musiikkiaan legendaarisen musiikintekijän kanssa

Nuori Kulttuuri Festival Kuopio 2023:ssa Kulttuuriyhdistys TUFF! järjesti Rap Cornerin Kuopio pääkirjastolla. Rap Cornerissa käytiin keskustelua Digistagelle hakeutuneista rap-videoista suomalaisten rap-artistien ja musiikintuottajien (Tuuliviiri, Niko Nova, Polarsoul) ja suomalaista hip hop -kulttuuria tutkivan Inka Rantakallion johdolla.

Rap Cornerin raati valitsi rap-videoiden joukosta oman suosikkinsa Tonisamin, joka pääsi heinäkuussa äänittämään Joni Vanhasen aka Joniveli, Joni Wanhan kanssa yhden biiseistään, joka huolehti myös biisin miksauksesta. Biisin masteroinnin teki samasta yhtiöstä (Tape Over) Tommi Langen. Mutta kuka on Tonisami?

”Olen porilainen räp-artisti. Kiinnostuin räpin tekemisestä kun junnuna kuuntelin Mp3-soittimesta erilaista musaa mitä serkku oli siihen ladannut. Siinä oli läjäpäin Eminemiä, Pikku G:tä, Skandaalia, 50 Centiä, @Junkmailia. Bänditouhujen myötä 6.luokalla kiinnostus räppiin kasvoi kasvamistaan, ja siitä eteenpäin kiinnostus räppiin on vaan lisääntynyt battlejen, freestylen ja spoken wordin myötä”, Tonisami kertoo

Kuten monelle taiteen ja kulttuurin tekeminen myös Tonisamille räpin ja musiikin tekeminen on pakokeino arjen oravanpyörästä. Hänelle räppi on tapa saada ihmiset nauramaan ja tuntemaan eri fiiliksiä.

”Freestylessä kadulla ja yksityiskeikoissa saa välittömän palautteen, kun heität jonkun läpän ja näät miten jengi reagoi. Jos jengi nauraa sun läpille, hyvä, jos jengi reagoi pokerinaamalla, niin se antaa motivaatiota eteenpäin treenata ja heittää parempaa vitsiä. Toki, jos heittää vakavempaa settiä, niin jengin reaktiot siinäkin ovat tärkeitä ottaa huomioon”, Tonisami pohtii.

Tonisamille Rap Corneriin osallistuminen oli toinen kerta. Hän haluaa niin teoillaan, kun musiikillaan välittää ihmisille todisteen siitä, että never-give-up-asenteella pääsee mihin vaan. Rap Corner on hänen mielestään hyvä keino saada uusien rap-artistien tekemistä esille ja luoda heille mahdollisuuksia.

”Tiedän itse henkilökohtaisesti, kuinka tärkeetä on saada mahdollisuuksia, ja nyt mulle on luotu. Rap Cornerin kautta erittäin upea mahdollisuus päästä tekemään biisi yhden Suomen legendaarisimman tuottajan Joniveljen kanssa.”

Vaikka tällä hetkellä artistilla on kaikki juurikin niin kuin pitää ja haaveissa on myös perheen perustaminen ja päiväkotihommien jatkaminen, niin musiikin tekemistä hän ei lopeta.

”Minulla on sopimus Tamperelaisen Nousu Recordsin kanssa, joka on tällä hetkellä oikea paikka minulle, joten siellä jatkan artistina. Jatkan rap-tapahtumien järjestämistä sekä nuorten tsemppaamista ja auttamista. Jos tästä silloin tällöin fyrkkaa saa keikoista ja tilausbiiseistä, hyvä niin. Tällä hetkellä kaikki on musiikin suhtee just niiku pitää.”