Rytmikapina Bratislavassa

Töölön musiikkiopiston Rytmikapina -ryhmä matkasi heinäkuussa Bratislavaan International Youth Music Festivaaleille.  Ryhmä osallistui kilpailu- ja konserttisarjaan. Rytmikapina esittää cover-versioita tutuista kappaleista vähän erikoisemmilla, akustisilla soittimilla.

”Ryhmäläiset soittavat ja laulavat kaikkea, mitä milloinkin sovituksissamme tarvitaan. Jira on laulusolistimme, Alex soittaa trumpettia, viulisti Rhianna viheltää, kitaristi Ossi hallitsee ääni- ja videotekniikkapuolta ja Enni soittaa pianoa. Rhianna, Tuuli ja Alex myös laulavat taustoja. Kaikkia yhdistää halu päästä esiintymään ja tehdä taidetta tavalla tai toisella”, kertoo ryhmän vetäjän rytmiikkaopettaja Pia Korteala.

Matka alkoi heti pienellä jännitysmomentilla sillä osa esiintymistavaroista ei ollut tullutkaan perille. Rytmikapinan  rento valmistautumis- ja treenipäivä muuttui stressaavaksi selvittelyksi, mistä löytyisi uudet boomwhackersit kadonneiden tilalle. Onneksi Wienistä löytyi korvaavat tilalle ja ryhmäläisen isä oli auttoi saamaan tarvittavat putket Wienistä Bratislavaan.

” Ryhmällemme oli festivaalin puolesta nimetty oma opas Saška Líškayová, joka johdattaisi meidät eri esiintymispaikkoihin ja auttaisi muutenkin tarvittaessa. Saškan kanssa keskustelin jo Wienin lentokentältä käsin kadonneesta laukustamme, ja hän sekä yksi festivaalin järjestäjistä, Klara Kolenova, auttoivat meitä niin paljon kuin pystyivät jo heti tuolloin. Saška tuli tapaamaan meitä hotellillamme saavuttuamme ja hänen kanssaan myöhemminkin viestittelimme suunnitelmistamme.”

Seitsemän rytmikapinan jäsentä todistuksen kanssa kuvassa

Matka inspiroi ryhmää kovasti. Ryhmään teki suuren vaikutuksen avajaiskonsertissa tsekkiläinen huiluorkesteri ja liettualainen poikakuoro, jotka esiintyivät kirkossa.

Rytmikapinan omat esiintymiset olivat torstaina ja perjantaina. Vaikka kaikki ei ollut optimaalista Boomwhackersien telineistä osan uupuessa kaikki esiintymiset sujuivat hyvin.

He pääsivät myös soittamaan ulkona Hviezdoslavin aukiolla osana tapahtumaa, missä oli tuttuja tsekkiläisiä huiluorkestereita ja italialaista tullut insompi sinfoniaorkesteri sekä amerkkalainen kuoro East Tennessee State Universitystä.

” Perjantai-iltapäivän esiintyminen oli Klariskyn musiikkisalissa. Tällekin kerralle saatiin lisäjännitystä, kun Klarisky on keskellä vanhaa kaupunkia ja soittimia kuljettava Helge ei löytänyt autolleen ajettavaksi sopivaa katua, että olisi päässyt perille. Olimme muut tulleet kävellen Saškan kanssa ja odotimme Klariskyn luona ja yritimme selvittää puhelimitse, missä suunnassa auto on. Lopulta juoksimme puolen kilometrin päähän auton luokse ja sitten soittimet sylissä takaisin esiintymispaikkaan ja suoraan lavalle. Paikan akustiikka oli taivaallisen upea, bassoputkien säveletkin erottuivat kerrankin selkeästi. Laulut ja trumpetti soivat aivan ihanasti, ja kaikki sujui upeasti. Kaikki olivat tämän viimeisen, nappiin menneen esityksen jälkeen loistotuulella.”

Rytmikapina toi festivaaleille erilaisuutta, joka toi rikkautta festivaalin musiikkitarjontaan. Matka oli ryhmän mielestä todella onnistunut ja he saivat inspiraatiota jatkamiseen.

Nuori Kulttuurin Kansainvälinen matka-avustus on seuraavan kerran haettavissa helmi-huhtikuussa 2023.