Roots: Teatteriyhdistys Kontrasti tarjoaa nuorille väylän teatteriproduktioiden tekemiseen

Teatteriyhdistys Kontrasti ry aloitti toimintansa viime vuoden kesäkuussa ja sai toiminnan aloitukseen Roots-rahoituksen Nuori Kulttuurilta. Aloitukseen sekä ensimmäiseen produktioon liittyi useita kuluja, kuten pankkimaksuja ja lavastuslaskuja, joten Roots-rahoitus tuli tarpeeseen. Se takasi toiminnallemme taloudellisen turvan heti alkuun ja me saimme vapaat kädet lähteä rakentamaan uutta polkua Jyväskylän teatterin skeneen. Kontrastin perustamisen takana on ollut ajatus nuorten näköisestä taiteesta ja juuri tätä pääsimme toteuttamaan.

Kontrastin historian ensimmäinen produktio oli Salka Rauvolan käsikirjoittama ja ohjaama Aaltoja. Produktio loi harrastusmahdollisuuden yhteensä 15 nuorelle, joiden ikähaarukka oli 15-22 vuotta. Syksyn esityskausi oli huikea; ensi-iltaviikolla meistä julkaistiin sekä lehtijuttu että kritiikki ja some porisi innostuksesta uuden teatterin ympärillä. Menimme jopa hieman lipputulo-odotusten yli ja katsojia yhdeksän esityksen aikana oli melkein 200. Uusia harrastajia saimme jo tähän produktioon yli 15 ja jokaisen näytöksen yhteydessä sateli kysymyksiä tulevista produktioista sekä niihin hakemisesta. Emme voineet kuin olla ylpeitä upeasta, uudesta porukastamme.

Kontrastin huikean ekan vuoden taputtelimme loppuun pikkujouluissa, jossa lavalla pyöri paikallisia nuoria esiintyjiä ja avasimme mikrofoninkin loppuillasta kaikille. Paikalla oli Aaltoja-produktion porukkaa, mutta myös aivan uusia kiinnostuneita. Johtokunnasta oli upeaa nähdä, kuinka turvallisen tilan olemme luoneet paikallisille teatterinuorille. Tätä todisti myös Keski-Suomen Nuorisoseurojen loppuvuodesta myöntämä Vuoden Teatteriteko-palkinto.

Vuoden 2024 potkaisimme käyntiin Kurotus-hankkeella, joka on Euroopan Solidaarisuusjoukkojen tukema. Hanke mahdollistaa tänä vuonna kolmelle ensiohjaajalle väylän tuoda omaa taidettaan lavalle ja synnyttää myös 3 uutta teatteriproduktiota nuorille. Ohjelmistoomme mahtuu näiden lisäksi tänä vuonna myös yksi performanssiproduktiokokeilu, joka tulee ensi-iltaansa toukokuussa. Vauhtia siis riittää, mutta myös intohimoa. Sen voimallahan me tätä teemme.