Nuori tekemässä graffitia spraykannu kädessään

Roots: Graffitipuisto Pieksämäelle

Graffitipuisto Pieksämäelle 2024! Rantapuiston hulppea miljöö tarjoaa mukavia hetkiä graffititaiteen parissa. Pieksäjärven rannan lähettyvillä, mainetta kerryttäneen Heikinlammen lavan kupeella. Ja taidetta syntyy ilman pelkoa, sillä itseään täytyy ilmaista ja graffitin tekeminen on täällä laillista! PMK Track Festin innoittamana saimme laillisen seinän, mutta hanketta täytyy laajentaa ja näin ollen perjantaina 07.06.2024 rantapuistoon pystytetään maalausseiniä kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.

Yhteistyössä Etelä-Savon ammattiopisto, Esedun rakennusalan opiskelijoiden käsityöllä. Tapahtuman jälkeen pyrkimyksenä olisi selvittää nuorisotoimen kanssa graffitiharrastuksen jatkomahdollisuuksia, jotta lajista kiinnostuneet pääsevät oikeasti harrastamaan ja kehittymään!

Katukulttuuri on meille hyvin keskeinen teema, joka näkyy jo kolmannella PMK Track Fest tuotannolla. Aiheena voisi olla katutanssi, rullalautailu tai räppi. Mutta graffitipaja kasvattaa suosiotaan, myös tarvetta ilmaistaan laillisilla seinillä maalailuun. Tähän me tartuimme ja lähdimme toteuttamaan nuoria osallistavaa projektia.

Projekti on tuonut ambitiota jatkamaan tätä myönteistä kehitystä vähemmän ennakkoluuloiseen asenteeseen. Graffititaidetta ei voi automaattisesti rinnastaa tussilla tehtyyn tagiin sähkökaapissa tai asiattomaan symboliin sillan alla. Projekti on tuonut myös ymmärrystä nuorten kysyntään, sillä kunnan päätöksentekijät ovat olleet hyväksymässä laillista graffitiseinää. Nuorille tämä on ilon aihe, se on hienoa kun pääsee ajamaan omaa visiota tai ideaa. Varsinkin kun idea menee päätöksenteossa läpi ja toiminta voi alkaa!

Roots-yhteistyö on tuonut esiin erilaisia näkökulmia projektin toteuttamiseen, myös potentiaalisia yhteistyökumppaneita sekä ohjaajia on tullut ilmi. Asiantuntijuutta hyödyntäen projektityössä saa oivalluksia, joita ei välttämättä itse olisi voinut muodostaa isoaivoissa. Me lähdetään muuttamaan asenteita, luomaan harrastuksen ja koristamaan jo valmiiksi kauniita maisemia yksi kannullinen kerrallaan!