Nuori Kulttuuri Digistage 2024: Kolme tykätyintä teosta palkittiin Äänekoskella

DIGISTAGEN SUOSITUIMPIA PALKITTIIN NUORI KULTTUURI LIVESSÄ

Nuori Kulttuuri Digistage on virtuaalinen esiintymislava 13–29-vuotiaille nuorille. Digistagen ajatuksena on mahdollistaa nuorille osallistuminen Nuori Kulttuuri -toimintaan asuinpaikasta, harrastusmahdollisuuksista tai ryhmän resursseista riippumatta.

Ensimmäisen kerran Digistage järjestettiin vuonna 2021 ja se on siitä lähtien huipentunut vuosittain jaettavaan yleisön äänestämän suosikin palkintoon.

Yleisö sai äänestää suosikkiaan huhtikuun ajan, jona aikana ääniä kertyi yhteensä 1240 kappaletta. Tämän vuoden Digistage on rikkonut aiempia ennätyksiä sekä katselukertojen että äänestysinnon suhteen, tavoittaen yli 6000 katselukertaa.

Tänä vuonna Nuori Kulttuuri palkitsi kolme eniten ääniä saanutta 2000, 1000 ja 500 euron stipendeillä.

Next stop Karjaa – Project X

Kolmanneksi eniten ääniä ja 500 euron stipendin sai raaseporilaisen Hurja Piruetin Projekti X -ryhmän Next stop: Karjaa – esitys.

Projekti X -ryhmä on kaksikielien nuorten tanssijoiden ryhmä Raaseporista, jossa tanssii yhteensä 15 14-18 -vuotiasta nuorta. Ryhmä toteuttaa erilaisia tanssiprojekteja omien harjoitusten lisäksi.

”Next stop: Karjaa” on nuorten tanssijoiden projekti, jossa tanssijat kertovat liikkuen omasta kotikaupungistaan, sulautuvat osaksi rakennettua ympäristöä ja pohtivat luonnon liikkeitä, ympäristön muotoja ja muotoilevat niitä edelleen osaksi omaa liikkumistaan. Projektin tavoitteena oli pohjustaa ja luoda video islantilaiselle nuorten ryhmälle ja kertoa liikkuen millainen on Karjaa. Teos pohjautuu nuorten itse tuottamaan liikemateriaaliin. Prosessin keskiössä ovat nuoret, heidän liikkuminen ja paikallinen ympäristö.

Palkinnonjakamisen aikaan ryhmä oli Nuori Kulttuurin kansainvälisen matka-avustuksen turvin tutustumassa islantilaiseen ympäristöön tanssien ja toteuttamassa yhteistä kansainvälistä esitystä.

Tuntematon – Vertti Torvikoski

Toiseksi eniten ääniä ja 1000 euron stipendin sai Nuori Kulttuuri LIVE-lähetyksessä esiintynyt ylivieskalainen viisitoistavuotias Vertti Torvikoski esityksellään Tuntematon.

15-vuotias Vertti on harrastanut nykytanssia kymmenen vuotta ja hän on tehnyt useita omia tansseja. Digistagella nähty tanssi syntyi siten, että Vertti kuunteli säveltäjä Sumio Shiratorin musiikkia. Hänen taustallaan toimii Jokihelmen opisto.

Esityksessä tanssija saapuu lavalle, ja huomaa maassa loijuvan tuntemattoman ja maagisen kepin. Tanssija koittaa löytää tapoja, miten voisi käyttää ja hyödyntää tätä keppiä avukseen.

Tähdenlento – Jyväskylän Tanssiopiston baletin erikoiskoulutus ryhmä II ja III

Eniten ääniä ja 2000 euron stipendin sekä  kiertopalkinto Nebulan sai haltuunsa Jyväskylän Tanssiopiston baletin erikoiskoulutus ryhmä II ja III esityksellään Tähdenlento.

Digistaegelle ryhmä lähetti esityksen, joka on tehty osaksi tanssisatu Pikku Prinssiä. Tanssi kuvaa tähdenlentoa ja sisältää paljon tasapainoa ja viimeistelyä vaativia liikeitä.

Tämän vuoden Digistagen kaikkia esityksiä voi katsoa elokuun loppuun saakka. Ensi vuoden Digistage aukeaa esityksille keväällä 2025. Digistagelle osallistuminen on ilmaista ja jokainen esityksensä lähettänyt saa esityksestään myös asiantuntijan palautteen.

”Olemme ylpeitä tämän vuoden saavutuksista ja innostuneita jokaisesta teoksesta, joka pääsi esille. Tämän vuoden teokset heijastavat nuorten monipuolista luovuutta ja kykyä käsitellä tärkeitä teemoja taiteen kautta,” toteaa Jussi Kaijankangas, Nuori Kulttuuri Digistagen tuottaja.

 

Kaikki finalistiteokset ovat edelleen katsottavissa Digistage-verkkosivuilla:

Tähdenlento: https://digistage.nuorikulttuuri.fi/teos/tahdenlento/

Tuntematon: https://digistage.nuorikulttuuri.fi/teos/tuntematon/

Next stop: Karjaa: https://digistage.nuorikulttuuri.fi/teos/next-stop-karjaa/

 

 

Lisätietoja
Jussi Kaijankangas
kulttuurituottaja
050203434688
jussi.kaijankangas@nuorisoseurat.fi