Kansantassijoita punaisisissa ja vihreissä hameissa mustat liivit ja valkoiset paidat yllään

KV-matkat: Kuohun ja Kipinöiden yhteismatka Prahan Folklore FestivaalilleKV-matkat:

Kuohun ja Kipinöiden yhteismatka Prahan Folklore Festivaalille tapahtui 19.-23.8.
Ryhmät tunsivat toisensa vain osittain ennen matkaa, Nuorisoseurojen Nuoret Vaikuttajat -hankkeen kautta, josta idea ryhmien yhteisestä matkastakin kumpusikin. Yhteinen tekijä oli kuitenkin tanssinopettaja Siiri Suoniemi, joka luotsasi ryhmiä yhteen jo ennen matkaa. Molemmat ryhmät toivat matkalle omaa ohjelmistoa sekä myös yhteistä tanssia, joka opeteltiin matkaa edeltävästi yhteistreeneissä.
Matka alkoi keskiviikkona 19.7. kun matkaryhmä tapasi Helsinki-Vantaan lentokentällä, lentäen Berliiniin ja jatkaen matkaa sieltä junalla Prahaan. Näin myös vastuullisuus ja kestävyys otettiin huomioon reissulla. Prahan juna-asemalla vastassa oli heti ryhmämme oma matkaopas tapahtuman puolesta, joka ohjeisti meidät turvallisesti hotellillemme.

Virallinen ohjelma alkoi torstaina. Aamulla harjoiteltiin ohjelmistoa (harjoituksetkin saivat ihastelua ohikulkijoilta), jonka jälkeen tavattiin yhdessä oppaan kanssa ja suunnattiin Prahan linnan kautta kohti esiintymislavaa! Ensimmäinen esiintyminen olikin jo torstaina, jonka yhteydessä ehdittiin myös ihastella myös muiden esityksiä. Tapahtumaan osallistui tanssiryhmien lisäksi kuoroja, orkestereita sekä soittokuntia. Oli siis mielenkiintoista nähdä kansanperinnettä myös eri muodoissa!

Illalla tapahtuma oli järjestänyt yhteisillallisen toisen ryhmän kanssa. Saksalainen orkesteriryhmä oli paritettu meidän ryhmämme kanssa samalle illalliselle. Tarjolla oli perinteistä tsekkiläistä ruokaa, mikä toi yhden ulottuvuuden lisää kokemukseemmee!

Perjantaina ohjelma oli hieman joustavampi. Aamusta ryhmämme edustajat suuntasivat tapahtuman sekä Prahan kaupungin viralliselle vastaanotolle kaupungintalolle. Kauniissa tilaisuudessa oli musiikkia, puheita sekä lahjojen vaihtoa. Kipinät & Kuohu edustivat tilaisuudessa, kuten koko tapahtumassa, ainoina suomalaisina.

Tilaisuuden jälkeen ehdittiin tutustua Prahan kaupungin kulttuuriin, jota kaupungissa riittääkin paljon! Erityisesti vanha kaupunki ja Vysehradin kaunis kirkkoalue sykähdyttivät. Tapahtuman esiintymisalue sijaitsikin aivan vanhan kaupungin ytimessä, joten kulttuurikierros päättyikin lavalle katsomaan muiden esityksiä!
Myös perjantai-ilta päätettiin yhteisellä illallisella, samassa paikassa kiinalaisen lapsiryhmän kanssa.

Prahan Folklore Days huipentui lauantaihin! Aamu aloitettiin laittautumisella kohti kulkuetta. Kulkue kulki Prahan vanhan kaupungin läpi, ja koko 45 minuutin ajan lauloimme suomalaisia perinteisiä ja tunnettuja kansanlauluja. Saimme paljon ihailua ja tallennuimme usean turistin kamerarullalle, vaikkakin takana kulkeva soittokunta hieman vaikeuttikin tätä.

Pikalounaan ja muiden esitysten jälkeen oli taas aika astella lavalle yhteisellä esitys kokonaisuudellamme. Kipinöiden & Kuohun kokonaisuus koostui yhdestä laulutanssista, kolmesta polkasta, kahdesta polskasta, valssista sekä loppuhuipennuksena kartsusta. Esiintymisestä suunnattiin suureen yhteiseen illalliseen, joka järjestettiin Folklore ravintolassa! Ravintolassa oli perinteisen ruoan lisäksi kansanmusiikkibändi sekä tsekkiläistä kansantanssia. Pääsimme itsekin pyörähtelemään vielä pienellä tanssilattialla. Koko tapahtumassa oli yli 900 osallistujaa, joten ihan yhteen ravintolaan emme kaikki mahtuneet, mutta jaoimme saman suuren salin kolmen saksalaisen ryhmän kanssa.

Sunnuntaina, väsyneinä mutta onnellisina, palasimme junan ja lennon kautta takaisin Suomeen. Kokemus oli upea koko ryhmälle, niin matkan puolesta kuin myös toiseen ryhmään tutustumisessa matkan merkeissä. Kuohu&Kipinät kiittääkin kovasti Nuori Kulttuuria matka-avustuksesta, jonka vuoksi matka oli mahdollista koko ryhmälle.