Kiertävä lastenkulttuurikeskus kattilan logo

Kiertävä Lastekulttuurikeskus Kattila vie taidekokemuksia Sodankylään ja Kittilään

Monitaiteinen, Kittilään rekisteröity Kattila aloitti taipaleensa vuonna 2016, ja on siitä lähtien puksuttanut tunturiteiden ylä- ja alamäissä kiihtyvällä tahdilla. Yhdistys kehittää erityisesti lasten- ja nuortenkulttuuria ja antaa
taiteilijoille sekä taide- ja kulttuurikasvattajille mahdollisuuksia työllistymiseen Lapin maakunta-alueella. Heitä onkin tähän mennessä työskennellyt eri hankkeissa useita kymmeniä. Hiljalleen Kattila laajenee myös Lapin ulkopuolelle, sillä yhdistyksen jäseniä työskentelee eteläisessäkin Suomessa.
Kattilan ydinosaamista on eri taiteenalojen taidekasvatus, kulttuuriperintökasvatus, koulutukset ja tapahtumien järjestäminen nimenomaan pitkien
välimatkojen Lapissa. Esimerkiksi vuonna 2020 Itä-Lapin hankkeessa vietiin taidekasvatusta kaikkien Itä-Lapin kuntien kouluihin, ja 2022 pyörivä Tunturi-Lapin hanke taas luo lisää mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen harrastamiseen Kittilässä, Muoniossa, Kolarissa ja Enontekiöllä.
Roots-hankkeen myötä Kattila vie taidekokemuksia lapsille ja nuorille Kittilän ja Sodankylän kuntiin, eritoten kuntakeskusten pieniin sivukyliin. Ensimmäinen Roots-avusteinen monitaidepaja pidettiin Kittilän Kaukosessa Harry Potter-teeman ympärillä. Toinen monitaidepaja starttaa 18.11.2024 Riipin kylässä, Riipin Matin Pirtillä. Riipi on yksi Sodankylän kunnan kylistä, pieni, mutta eläväinen paikka, joka kokoaa lapsia ja nuoria muista lähikylistä taidekokemuksen pariin. Riipin kyläyhdistys toimii aktiivisesti, ja pyrkii tuottamaan monipuolista kulttuuritarjontaa alueen lapsille ja nuorille, pitkien välimatkojen Lapissa. Riipin monitaidepajassa nuoret pääsevät fantasiaeläinten jäljille. Hahmot syntyvät vesivärimaalauksen, sekä saven ja kipsin työstämisen kautta. Riipin jälkeen Roots-monitaidepaja suuntaa kohti Kittilää ja Sirkan kylää, ja rantautuu 14.12.2024 Sirkan Nuorisotila Notzkille.
Roots-monitaidetyöpajoja ohjaa kittiläläinen kulttuurityöntekijä Tiina Puljujärvi, joka päätyönään ohjaa Kittilässä ja Kittilän naapurikuntien lapsille ja nuorille teatteri- ja kuvataidepajoja.