Diggiloo kokoaa digitaalisen kulttuurisen nuorisotyön käytäntöjä

Diggiloo on kansainvälinen EU:n Erasmus+ Youth in Action Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman rahoittama kaksivuotinen hanke (2021-2023), jota Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak vetää. Hankkeessa kehitetään kulttuurista nuorisotyötä ”digitwistillä”.

Hankkeen ajatuksena on kokeilla ja esitellä nuorten tapoja käyttää digitaalisia välineitä ja toimintatapoja kulttuuritoiminnassaan. Mukana yhteistyössä ovat Humakin lisäksi mm. Nuorisotalot ja Suomen-Viron Instituutti Tartosta (Eesti) sekä nuorten mediapaja, kulttuurikeskus  P60 sekä Amstelveen kunta (Alankomaat).

Käytännön tavoitteena on mahdollistaa kulttuurikokemusten välittäminen nuorilta nuorille erilaisilla digitaalisilla alustoilla. Hankkeessa ollaan siis kiinnostuneita osallistavasta ja digitaalisesta kulttuuri- ja taidetoiminnasta. Kansainvälisessä yhteistyössä olemme selvittämässä nuorten paikallisia mahdollisuuksia ja tuen muotoja kulttuuriharrastuksiin sekä digitalisaation mahdollistamiin uusiin toimintatapoihin ja tuotoksiin. Näitä esimerkkejä kokoamme hakkeessa julkaistavaan verkkojulkaisuun yhdessä partnereiden kanssa. Suomessa teemme yhteistyötä mm. Nuori Kulttuuri verkoston ja Verken kanssa.

Nuori kulttuuri -tapahtumassa Diggiloo järjestää:

  • Striimatun paneelikeskustelun (Nuori kulttuuri Talks), jossa kulttuurisen nuorisotyön toimijat Kuopiosta, Tartosta ja Amstelveenista keskustelevat kokemuksistaan ja oivalluksistaan nuorten kanssa toimimisesta. Striimauksen oheen Humakin opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat oheistapahtuman paikallisen nuorisoseuratoimijan kanssa. Lisäksi hankekumppanit Amstelveenista ja Tartosta osallistuvat tapahtumassa toteutettavaan livelähetykseen omilla ohjelmanumeroillaan.
  • Tapahtumatilassa on nähtävillä kulttuurista nuorisotyötä dokumentoivia videoita Suomesta, Virosta ja Alankomaista.
  • Kuopion museon kanssa yhteistyössä Humakin opiskelijat tekevät näkyväksi museon oppimispelejä ja digitaalista sisältöä. Tavoitteena on innostaa nuoria vierailemaan museossa, kehittää museoissa tehtävää työtä nuorten näkökulmasta ja tukea nuorten osallisuutta kaupungin kulttuuripalveluissa.

Tekstin ovat kirjoittaneet Humakilta Susanna Pitkänen ja Sanna Pekkinen.