Nuori Kulttuuri Talks: Kulttuuri ja yhteisöllisyys esillä inspiroivassa keskustelussa

”Kulttuuri tuo niin paljon henkistä pääomaa, että sen avulla jaksaa elämän mutkia ja vastoinkäymisiä. Tapahtumien kautta voimme tarjota ihmisille ilon ja elämyksen kokemuksia, ja se on todella merkityksellistä myös itselle.”

 

Rovaniemellä järjestettiin hiljattain merkittävä keskustelutilaisuus, jossa kulttuurin ja taiteen merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille nousi keskiöön. Keskustelijoina toimivat eri taiteenalojen ja yhteisöjen edustajat, jotka jakoivat ajatuksiaan siitä, miten kulttuuri vaikuttaa ihmiseen ja kuinka yhteisöllisyyttä voitaisiin vahvistaa.

Keskustelussa käsiteltiin muun muassa kulttuuriharrastusten ja -tapahtumien roolia ihmisten yhdistämisessä. Useat osallistujat painottivat, että taide ja kulttuuri tarjoavat mahdollisuuden käsitellä tunteita ja lisätä itsevarmuutta. Erityisesti tanssi nousi esiin voimakkaana ilmaisukanavana, jonka kautta voi leikkiä, kokeilla ja epäonnistua turvallisesti.

Kulttuurialan toimijoiden yhteiskunnallinen vastuu sai myös huomiota. Eri osallistujat kertoivat, miten kulttuuriharrastukset ovat tarjonneet tukea syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisyyn. Tapahtumien järjestämisen kautta on luotu turvallisia tiloja, joissa ihmiset voivat tuntea itsensä hyväksytyiksi ja osaksi suurempaa yhteisöä.

Keskustelussa pohdittiin, miten kulttuuri ja yhteisöllisyys voisivat toimia entistä vahvempana siltana eri yhteisöjen välillä. Yhteistyön lisääminen eri taiteenlajien ja kulttuuriyhteisöjen välillä nähtiin tärkeänä keinona uusien näkökulmien ja innovaatioiden synnyttämiseksi. Esimerkiksi kansantanssin ja katutanssin välinen vuorovaikutus nousi esiin onnistuneena esimerkkinä siitä, miten erilaiset taiteenalat voivat tuoda ihmisiä yhteen.

Tilaisuuden osallistujat korostivat, että kulttuuri ei pelkästään yhdistä ihmisiä vaan myös edistää henkilökohtaista kasvua ja tarjoaa välineitä yhteiskunnallisten ongelmien käsittelyyn. Keskustelu oli rikastava kokemus, joka tarjosi uusia näkökulmia ja herätti paljon ajatuksia siitä, miten kulttuurin ja taiteen avulla voidaan parantaa yhteisöllisyyttä ja edistää hyvinvointia.

Tilaisuuden järjestäjät ilmaisivat tyytyväisyytensä tilaisuuden onnistumisesta ja toivoivat keskustelun jatkuvan myös tulevaisuudessa, jotta kulttuurilla olisi entistä vahvempi rooli yhteisöjen kehittämisessä.

 

Keskustelussa olivat mukana: Otso Teouahti, Joona Taskinen, Tomi Korpela, Sini-jasmin Laari, Siina Toimela, Riikka Kumpula. Fasilitoijana toimi Kathrine Ulich. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen Jutajaiset-tapahtuman kanssa.

Keskustelu nähtäväissä Nuori Kulttuurin Instagramissa.