Peikkoja improteatterin keinoin Tornion Nuori Kulttuuri-festivaaleilla

Kumina ry tuo Tornion Nuori Kulttuuri festivaaleille improesityksen ja siihen liittyvän työpajan. Tarkoituksena on esittää, miten yhdestä sanasta saa 20-30 min pitkän näytelmän ja työpajassa käydään läpi improvisaation perusteet ja säännöt.

”Tämä meillä käytössä oleva metodi sisältää vain kolme sääntöä ja pari perustetta, joita noudatetaan. Eli alkuun pääsee helposti. Tarkoitus on samalla löytää uusia harrastajia em. tilaisuudesta ja jatkaa kurssia Elokuussa 2025”, Merja Ruth Kumina ry:stä kertoo.

Festivaaleilla nähdään myös peikkoja, jotka liikkuvat alueella 13-15.30 ja keskustelee yleisön kanssa mm. Tornion historiasta- Mukana voi olla vähän taikuuttakin ja myös noita voi piipahtaa tapahtuma alueella. Torniossa on historian kirjoitusten mukaan tehty noitien kanssa yhteistyötä pitkään. Lääkärien apuna ja jopa kirkon kanssa. Mielenkiintoinen yksityiskohta Tornion historiassa. Noitia ei unohdettu historian kirjoista, mutta mukana hyörineet peikot unohdettiin.
Peikkoteatteri on yksi improvisaation muoto, jossa peikot ovat vuorovaikutuksessa yleisön kanssa ilman kirjoitettua käsikirjoitusta.

Peikkojen historia on elävää, ”kokemuspohjaista” tarinallistettua tietoa Tornion ja Lapin historiasta. Historia on kirjoitettu ylös ja sen sanoman levittämiseen Peikkoteatteri kehitettiin. Peikkoteatterissa on mukana myös historiantutkija, jonka kautta Kumina ry on saanut varmistettua tietoa eri tapahtumista ja arjesta 1621-1841, jolloin kuvitteellisesti Peikot asuivat ylämaassa Tornion kaupungissa ja maaseudulla. He lähtivät alamaailmaan, jossa heillä oli kylä maahisten mailla. Nyt he sitten palaavat ihmettelemään nykyaikaa.

”Peikkateatterissa peikkohahmo tavallaan larppaa roolissa ja reagoi improvisoimalla tilanteeseen. Hän johdattelee keskustelua ja innostuu kyselemään sellaisista ympärillä olevista asioista, joita ei ennen ollut. esim.auto, puhelin, vaatteet jne.”, Merja kertoo

Kumina ry:ssä halutaan edistää kulttuurimatkailua ja kulttuuritiloja Torniossa

Kumina ryn (KUlttuurin MIehet ja NAiset) tarkoitus ja tavoite on järjestää toimintaa pääasiassa nuorille ja muille kiinnostuneille ammattivetoisesti, matalalla kynnyksellä. Mm kuvataide, improvisaatio, teatteri ja musiikki. Kumina ry. on perustettu jo 1995. Toiminta alkuperäisessä muodossa loppui koronan aikaan. Alussa Kumina ry. järjesti pääasiassa musiikkitapahtumia nuorille. Vuonna 2022 toimintaa uudistettiin. Yhdistys lisäsisi toimintaan mm. kurssitoiminnan aloittamisen ja tilahankeen eteenpäin viemisen.

”Torniossa ei ollut vapaan taidekentän kulttuuritaloa. Olemme jo saanneet osittain toteutettua sen ja kaupunki vuokraa meille Porthanin vanhan koulun tiloja tarpeen mukaan. Siinä on vielä työ sarkaa, mm. teatteritilan valmistaminen ja muutenkin käytön järjestäminen niin, että se palvelisi paremmin paikkakunnan taiteilijoita”

Kuminan ymmärrys taiteesta on suurelta osin sen hyvinvointivaikutuksissa, mutta myös luovuuden ja itsetuntemuksen lähteenä. mm imrovisaatio on helppo, matalankynnyksen harrastus, joka opettaa harrastajajille itsetuntemusta ja omiin ideoihinsa luottamista helposti. Oma ääni löytyy ja sitä kautta myös osallisuus yhteisön toimintaan paranee. Toki kaikki taidemuodot edesauttavat itsetunnon kehitystä. Improvisaatio vaati kuitenki aloittamiseen vähemmän ja taidot kertyvät kuin itsekseen.

”Uskon, että peikkoteatterilla on mahdollisuuksia myös matkailun edistämiseen-peikkoilusta voisi tulla sellainen ”heimo ja yhteisö”, joka kehittää itseään itseohjautuvasti ja osallistuu paikallisiin tapahtumiin”,

Merjalla on haaveena, että peikkoteatterin ympärille voisi rakentaa mm.leikkipuiston luonnonmateriaaleista. Puiston, jossa lapset voisivat rakentaa omia juttuja paikalla olevista materiaaleista ja kaupunki palkkaisi nuoria ”peikkoja” leikkivahdeiksi kesällä. esim opiskelijoita Peräpohjolan opistolta. Talvella siellä olisi hiihtolatuja ja pieniä mäkiä. Merja kokee, että teatterin kautta myös paikallisille avautuisi paremmin Tornion historia, joka on yksi Kumina ry:n tavoite.
Kumina ry toivoo toimivaa kulttuuritilaa eli Porthanin koulun siirtymistä vapaan kentän käyttöön niin, että kursseja yms. voisi saada helpommin järjestettyä, ilman hankalaa odottamista.

”Tärkeää Torniossa olisi että, pienimuotoisille elävän taiteen esityksille löytyy tulevaisuudessa helposti tilaa. Toki toivon, että pystyisimme Kumina ry:llä rakentamaan pysyviksi toimintamuodoiksi Improryhmän ja peikkoteatterin. Nämä toisivat Tornion lisää pitovoimaa.”

Kuva: Oona Tilch