Nuori Kulttuuri Talks – Elävä kirjasto

Akvaariodialogi: Kokemusperäistä keskustelua harrastamisen hyvinvointivaikutuksista nuorilta aikuisille (Elävä Kirjasto)
Lauantai 22.5 klo 15:00-16:30 Zoom

Lainaa itsellesi elävä kirja 15.00-16.30 välillä ja tule keskustelemaan taideharrastuksesta. Elävät kirjat lainattavissa alla olevasta linkistä. Laina-ajat ovat 10-15 min.

Tämä on kohtaaminen - Elävä Kirjasto, jonka kokoelmissa on harrastajia ja eri lajista välittävien ihmiskirjoja. Lainaukset sisältävät tasavertaisia kohtaamisia rennossa meiningissä. Kirjat tuntevat harrastamisen vaikutuksen ja kertovat omasta kokemuksestaan lainaajille. Lainaajiksi toivotaan aikuisia, jotka toimivat nuorten taide ja kulttuuriharrastusten parissa sekä päättäjiä ja vaikuttajia. Tervetuloa lainaamaan eläviä kulttuuriteoksia. Tule kuulemaan nuorten taide ja kulttuuriharrastusten kokemuksia ja seikkailuja #olenmuutakinkuintakakansi. Päättäjä ja harrastusten mahdollistaja #lueminut!

Elävinä kirjoina toimivat Altti Kiuru(teatteri), Anni Laine (tanssin ohjaaminen), Tomi Ihanus (tanssi), Masi Järvinen (musiikki), Taneli Arosara (järjestötoimija), Panu Ilén (Parkour), Anni Halminen (nuorisovaltuusto/politiikka), Saija Hietanen (elokuva/TAQCL-elokuvan käsikirjoittaja), Sallamari Kinnunen (elokuva/TAQCL-elokuvan näyttelijä), Sara Soronen. Kirjastonhoitajana toimii Veera Henttonen.

LAINAUS:

1. Valitse mieleisesi kirja

2. Varaa 15 minuutin aika alla olevan ilmoituslomakkeen kautta. Ajat ovat lauantaina 22.5. päivälle. Voit varata useammankin kirjan eri aikoihin.

3. Keskustelut toteutetaan zoom-alustalla-

4. Jokaiselle lainaajalle lähetetään erikseen linkki zoomiin perjantaina klo 16:00 jälkeen. Ellet saa linkkiä olethan yhteydessä riina.kylmälahti@nuorisoseurat.fi osoitteeseen.

5. Saavu 5 minuuttia ennen lainausta paikalle

6. Kirjastonhoitaja ottaa sinut vastaan ja antaa sinulle kirjan.

7. Keskustelu on kahdenkeskinen ja kestää noin 15 minuuttia.

Lauantai 22.5 klo 17:30-18:30 Vimeo Live 

Purkukeskustelussa pureudutaan kirjojen kautta aiheisiin, joista on keskusteltu lainauksien yhteydessä. Keskustelijoina mm. Masi Järvinen, Tomi Ihanus (kirja tanssiharrastuksesta), Anni Laine (kirja ohjaajana toimimisen harrastuksesta) ja Taneli Arosara. Hostina toimii Altti Kiuru.

TAKAKANNET
OLEMASSAOLEVAN POHDINTAA LAVALLA - Altti Kiuru

Minä olen 19 -vuotias lukio-opiskelija, ihminen, ajattelija, teatterintekijä ja kuljen tässä maailmassa ja sen lavoilla nimellä Altti Kiuru. Tällä hetkellä puhun sinulle omalla päänsisäisellä äänelläsi, kun sana kerrallaan otat vastaan tietoa tuntemattomasta ihmisestä. Mukava tavata! Harrastan teatteria tamperelaisessa Sällit teatteriryhmässä, jossa olen ollut mukana vuoden 2018 syksystä lähtien. Teatteri on ryhmätyötä ja ihmisyyden perusluonteen etsimistä, sekä ilmaisemista osana toimintaa, jonka tarkoitus on tuottaa kokemuksia kaikille osapuolille. Teatteri kietoutuu minulla tiukasti osaksi maailmankuvaa ja tapaani käsitellä kohtaamiani tilanteita. Kanssani keskustelu voi keskittyä mihin tahansa arkisen ja absurdin välillä. Yhteiskuntafilosofian ja ihmisläheisen luonteeni avulla pyrin myös tarjoamaan mietteitä kulttuurin tärkeydestä yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille. Odotan innolla keskusteluamme.

Tanssin ohjaaminen – huvittavia tilanteita & vastuullisuutta - Anni Laine

Moikka, mie olen Anni 15-vuotias kansantanssin ohjaaja nuorisoseura Motorasta, Joensuusta. Miun ohjaajan ura alkoi noin kolme vuotta sitten oman tanssiharrastuksen myötä. Halusin kokeilla jotakin uutta, ja apuohjaaminen tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Tällä hetkellä toimin apuohjaajana kahdessa kouluikäisten ryhmässä vastuuohjaajan ohella. Ohjaaminen ja lasten kanssa toiminimen on antanut itselle enemmän kuin olisin ikinä osannut aloittaessa odottaa. Itsensä on löytänyt, mitä huvittavimmista tilanteista. Arvaatko, miten polven korkuisessa lumihangessa kahlaaminen ja tanssin ohjaus liittyvät toisiinsa.

Tanhu - Tomi Ihanus

Moro! Mie oon Tomi, oon 19-vuotias, ja tanssin kansantanssia Joensuussa nuorisoseura Motorassa. Tämän seuran sisällä kuulun tanssiryhmään nimeltään Vinhakat. Saamme ohjaajiltamme monipuolista kansantanssin opetusta laidasta laitaan! Energisen ja yhteen hitsautuneen ryhmän lähemmäksi 10 vuotta tanhunneiden konkareiden joukosta löytyy tämä yksi 1,5 vuotta sitten aloittanut utelias intoilija, joka ei kadu tuolloin tekemäänsä aloittamispäätöstä sitten laisinkaan. Vain parin ensimmäisen treenikerran jälkeen tunsin saaneeni itselleni elinikäisiä ystäviä ja perheen, joka ei hajoa koskaan. Osaatko arvata, miten Vinhakoihin kuuluminen oli osana tätä?

Huikee bändi - Masi Järvinen

Moi, mun nimi on Masi, oon 16-vuotias poika Porista, ja soitan kitaraa bändissä. Bändis soittaminen on mahtavaa, saa olla kavereiden kanssa, tavata erilaisi ihmisii ja jakaa musiikinmakuaan, kuka muka ei tykkäis musiikkimaustaan puhumisesta? Olin alottanu kitaran soito vuoden 2020 alussa, harjoitteli yksin, koska en ollut löytänyt ketään kenen kanssa soittais. Sama vuoden syksynä kaveri näytti mulle Anniksen ilmotuksen musaryhmästä, johon hän oli menossa laulamaa, ja päätin mennä mukaan soittamaa kitaraa. Yllätyin, kui paljon munlaista porukkaa löysin yhdestä pienestä huoneesta soittamassa soittimia ja laulamassa. Vaikka kuinka hienoa on soittaa bändissä, aina on huonojakin puolia, pystyks arvaamaan miten bänditreenit johti arvosanojeni putoamiseen?

Järjestötaivas - Taneli Arosara

Mie oon Arosaran Taneli ja mie tuun Joensuusta. Miun harrastuksiin kuuluu vaikuttaminen ja toimiminen erilaisissa järjestöissä. Tykkään siitä, että miten myö voijjaan kerääntyä porukalla päättämään ja keskustelemaan yhteisistä asioista. Enpä olis uskonu että kun lähen mukkaan järjestökentälle seikkailisin ympäri öistä Tamperetta etsimässä yöpaikkaa.

Nuorisovaltuusto osana Annin elämää - Anni Halminen

Hei ihanaa saada sut tutustumaan nuorisovaltuustotoimintaan! Oon Anni Halminen, 18-vuotias porilainen. Oon kuulunut nuorisovaltuustoon eli nuvaan pian neljä vuotta. Nuvan kautta oon saanut valtavasti rohkeutta, satoja kokemuksia ja ihania ystäviä! Tunnetuimmin nuva on yksi kaupungin virallisista vaikuttamistoimielimistä, mutta vaikuttamistyön lisäksi tekemistä riittää erittäin monipuolisesti. Tärkein agenda nuvalla on ajaa lasten ja nuorten etuja. Jokainen saa vastuuta just sen verran, kun itse haluaa eikä kukaan joudu yksin!

Ennen korona-aikaa tavallinen kuukausi saattoi sisältää tv-kameroita eduskuntatalolla, yöllisiä keskusteluja Ylivieskan nuorisotilalla sekä puheiden pitämistä tuleville ystäville. Osaatko arvata, miten nuorisovaltuustoon kuuluminen oli osana tätä?

Parkour elämäntapana - Panu Panda Ilén

Se on mulle fyysinen tapa olla luova ja toteuttaa itteeni mun omalla keholla ja taidoilla. Parasta nautittuna ystävien kanssa lämpimänä kesäpäivänä hyvällä spotilla. Juoksin vaatteet tulessa messukeskuksessa kesken bisnesfoorumin. Päädyin myös brittiläiseen lööppilehteen aiheuttamalla paheksuntaa skotlantilaisessa kaupungissa. Arvaat varmaan miten parkour liittyi näihin tilanteisiin?

Matka maailmalle Viisuhöpsön kanssa - Tarinoita kotisohvalta Soulin katuihin Venla Arosara

Moikka! Mie oon Venla, 19-vuotias tyyppi Joensuusta. Minua on kiinnostunut maailman kulttuurit aivan pienestä pitäen, jollioin esimmäisen kosketukse erilaisiin kulttuureihin sain Euroviisuja katsoessa vuonna 2008. Jo 7-vuotiaan Venlan mielestä oli aivan ihanaa kuulla biisejä eri kielillä ja nähdä erilaisia ihmisiä esiintymässä suurella lavalla. Euroviisuista innostuneena ja ihmisenä kasvaessa olen  yrittänyt ottaa selvää maailmasta ja muista ihmisistä koulun, matkustamisen ja median kautta. Olipa se 2 kuukauden asuminen Alankomaissa, viikon reissu Petroskoihin paikallisen perheen kanssa tai vain uudenlaisen musiikin kuuntelu, niin kokemukset erilaisten kulttuurien parissa on avartanut näkemyksiäni suuresta maailmasta!

Valokuvaus elämässäni -Sara Soronen-

Harrastan valokuvausta. Se on yhtä aikaa minulle sopivan luovaa ja teknistä tekemistä: hyvä kuva vaatii niin mielikuvitusta kuin ymmärrystä siitä, miten kuvia otetaan. Omaksi ilokseen kuvatessa on helppoa heittää kaikki säännöt menemään ja kokeilla uusia asioita. Valokuvaamista voikin harrastaa yksin tai porukalla, joko muiden valokuvaajien tai mallien kanssa.

Makasin syvässä lumihangessa ja huolestunut hiihtäjä heitti minua vesipullolla, ilmeisesti varmistaakseen, että olen elossa. Osaatko arvata, miten valokuvaaminen oli osa tätä tilannetta?

Sirkusharrastuksesta ammatti - Minja Kuitunen

Helou! Oon Minja, 21-vuotias sirkusalan opiskelija Lahdesta. Opiskelen Salpauksen sirkusartistikoulutuksessa nyt ensimmäistä vuotta, päälajeinani rengastrapetsi ja cyr-rengas. 

Sirkus on ihanan monipuolinen harrastus, jossa yhdistyvät mm. liikunta, taide ja yhteisöllisyys. Niin harrastuksena kuin ammattinakin, sirkuksessa mielestäni hienointa on sen soveltuvuus aivan kaikille! Laaja lajikirjo mahdollistaa sen, että jokaiselle löytyy jotain itseä kiinnostavaa. 

Pari vuotta sitten kuljin kaksi viikkoa öisin Linnanmäeltä metrolla sirkuskoulun sohvalle nukkumaan. Osaatko arvata, miten sirkus ajoi minut tähän tilanteeseen?