NUORI KULTTUURI ON AIR VIDEOKATSELMUKSEN HAKU AUKEAA 1.2.2022

Nuori Kulttuuri on heittänyt haasteen Suomen kulttuuria harrastavalle nuorisolle. Tapahtumat muuttuvat toiminnan alla monitaiteisiksi. Mukaan voi siis hakea millä tahansa taiteenlajilla. Siksi Nuori Kulttuuri haastaa kaikki kulttuuria harrastavat nuoret videoimaan omat teoksensa, riippumatta siitä mitä tyylilajia se edustaa.

Teos voi edustaa mitä taidelajia tahansa tai yhdistellä niitä. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan teos on 2-20 min aikahaarukassa ja kuvattu vaakakuvana.

Haku videokatselmukseen alkaa 1.2.2022. Katselmuksessa on paikkoja 300 ensimmäiselle teokselle, joten helmikuun alussa kannattaa olla nopea.

Katselmukseen osallistuva teokset saavat kaikki raadeilta asiantuntijapalautteen. Palaute toimitetaan tekijöille kirjallisena kevään aikana.

Teokset, jotka eivät mahdu katselmukseen on kuitenkin mahdollisuus päästä myös helmikuun lopussa aukeavalle Digistagelle.

Kaikki hakuun osallistuneet saavat oikeuden hakea kansainvälisiä matka-avustuksia.

OSALLISTUMISEN ASKELMERKIT

Mitä taidetta harrastat? Meille sillä ei ole väliä. Hae mukaan Nuori Kulttuuri On Air -videokatselmukseen. Mieti ja ideoi miten voit tai voitte tehdä taiteesta videomuotisen teoksen.

Kuvaa video puhelimella tai kameralla. Kiinnitä huomiota valaistukseen, jotta kuva olisi selkeä. Videon laatua ei katselmuksessa arvioida, vaan arviointi koskeeainoastaan itse teosta.

Kuvaa video vaakasuunnassa ja varmista että kamera on vakaalla alustalla, jottei kuva tärise.

Haku videokatselmukseen avautuu tällä sivustolla 1.2.2022 ja katselmukseen mahtuu 300 ensimmäistä teosta. Yli menevät teokset pääsevät myös digistagelle, joka avautuu helmikuun lopussa. 

Haku tehdään verkkolomakkeella, johon oman teoksen voi ladata sekä kertoa siitä tarkempia tietoja. Lomakkeen voi täyttää sekä puhelimella että tietokoneella.

Hakuun osallistuneista teoksista menee asiantuntijaraadin arvioitavaksi ensimmäiset 300 teosta, josta kirjallinen palaute saapuu tekijöille keväällä.

Kaikki hakuun osallistuneet teokset pääsevät helmikuun lopussa aukeavalle Digistagelle. Digistagella voi kevään aikana äänestää suosikkiaan, joka palkitaan Nuori Kulttuuri On Air -lähetyksessä lauantaina 7.5.

MIKÄ NUORI KULTTUURI ON AIR?

Nuori kulttuuri On Air on monipaikkainen nuorten taidetapahtuma.

On Air -päivänä la 7.5.2022 eri puolella maata valloittaa kuusi livenä tapahtuvaa satelliittitapahtumaa Helsingissä (pääkaupunkiseutu) Tampereella, Mikkelissä, Oulussa, Rovaniemellä ja Inarissa (Saamlelaisnuorten taidetapahtuma). Tapahtumissa juhlitaan kulttuurista nuorisotyötä nuorten tekemän taiteen siivittämänä. Nimi On Air yhdistää ihmiset ympäri maan yhteen hetkeen. Satelliitti viittaa tapaan, jolla nuoret ympäri Suomen yhdistetään livestreamilla omista tapahtumistaan yhdeksi juhlivaksi kokonaisuudeksi parin tunnin ajaksi On Air -päivän iltana.

Mitä käytännössä tapahtuu? Suomi jaetaan kuutteen satelliittitapahtumaan, jonne kokoontuvat oman alueeltaan valittavat esitykset ja teokset. Haku sijoittuu vuodenvaihteeseen. Videon laatu ei ole ratkaiseva vaan sisältö, joten osallistua voi matalalla kynnyksellä. Jokainen saa myös esityksensä ”digistagelle” Nuori Kulttuurin alustalle. Satelliittitapahtumat järjestetään jokaisella satelliittipaikkakunnalla yhtä aikaa.

Juhlaviikonlopun aikana tuodaan esiin nuorten taideharrastusten tämänhetkisiä ilmiöitä. Luvassa on konkreettista taiteen tekemistä tapahtumissa, mutta myös nuorten tarinoita harrastuksesta ja ilmiöitä harrastusten takaa. Ja mikä parasta, satelliittitapahtumien lisäksi, jokainen voi omalla paikkakunnallaan luoda oman näköisen pienen On Air -tapahtuman.

Päivä huipentuu parituntiseen live-lähetykseen Tampereelta, joka koostuu nuorten esityksistä sekä vuoden aikana kuvatuista inserteistä - tarinoista. Suorassa lähetyksestä vieraillaan satelliittitapahtumissa, joissa voi kokoontua seuraamaan illan lähetystä yhdessä. Vuoden huipentavan On Air -päivän lähetyksessä palkitaan kulttuurisen nuorisotyön eri osa-alueilla ansioituneita ja työtä tehneitä henkilöitä, ryhmiä sekä organisaatioita.