Voice Crack -yhtyeen kolmen suora Nuori Kulttuurin Sounds-festareilla

Loviisalainen nuorten bändi istahti miettimään, mitä heille on merkinnyt osallistuminen Nuori Kulttuuri -toimintaan.

Nuori Kulttuurin tällä erää viimeinen taiteellinen johtaja Anna Kuoppamäki määritteli Sounds -aluefestareiden alkaessa kauden tavoitteita sanoen ”Soundsin tämän vuoden teemalla, oma ääni, haluamme erityisesti tukea musiikkia harrastavien nuorten oman ilmaisuvoiman ja äänen esille tuomista ympäröivässä musiikkikulttuurissa. Oma ääni voi tarkoittaa omia biisejä, sävellyksiä tai sovituksia, tai omaa näkökulmaa jo olemassa olevaan musiikkiin.” 

Tätä pohjaa vasten on mielenkiintoista haastatella loviisalaista Voice Crack -bändiä. Miten tavoitteet bändin mielestä saavutettiin? 

 ”Aluefestari oli erittäin mukava kokemus, oli hauskaa päästä soittamaan uusia biisejämme, hyvissä puitteissa, yleisön eteen. Porvoo oli myös lähellä kotipaikkakuntaamme Loviisaa, joten kamatkin saimme roudattua helposti. Ja valtakunnallinen oli erittäin hieno kokemus sekin, pääsimme näkemään monia loistavia bändejä ja viettämään aikaa bändin kesken musiikin äärellä, bändin yhteishenki tiivistyi viikonlopun aikana entisestään.”

Voice Crackillä on kokemusta myös vuoden 2015 Sounds -kierroksesta. Silloin bändi esitti vain covereita. Vuonna 2018 keikat muodostuvat omasta tuotannosta. ”Edellisen Soundsin aikoihin soitimme covereita, joten koimme mielenkiintoisena tilaisuutena päästä esittämään omia biisejämme raadin eteen. Nuori Kulttuuri -konsepti toimii ja on kannustava. On hienoa, kun nuoria huomioidaan ja annetaan mahdollisuuksia päästä esiintymään. Voimme kuvitella sen olevan monille tärkeä kokemus. Meille se ainakin oli!”

Väinö Honkanen, Severi Häyhä, Valtteri Tuominen ja Eveliina Valander muodostavat nykyisen Voice Crack’ n. Bändi on toiminut vuodesta 2014 ja tehnyt yhden omakustannelevyn. 

Bändi on keikkaillut viimeisen neljän vuoden aikana aina, kun on ollut mahdollista. 

” Mikkelin Soundsista, viime keväältä, mieleen painui torilla esittämämme open stage -keikka, jota jäi katsomaan moni ihminen ja tuli jopa kertomaan palautetta. Myös raadin palaute jäi mieleen, oli hienoa kuulla ammattilaisten mielipiteitä musiikistamme ja yhtyeestämme ja oppia heiltä. Ja esiintymispuitteet itse katselmussetissä olivat loistavat! Esiintyminen valtakunnallisessa tapahtumassa antoi meille mahdollisuuden esitellä musiikkiamme sellaiselle yleisölle, joka ei ollut sitä ennen kuullut.”

Voice Crackin tie ei ole vielä loppuun asti kuljettu Nuori Kulttuurin kanssa. He ovat työstäneet omaa materiaaliaan eteenpäin ja tulossa on työskentelyjakso tuottaja Jukka Immosen sparraamana Oma ääni -stipendin myötä.

Haastattelu on mielenkiintoista lopettaa yleiseen kysymykseen Nuori Kulttuurista. ”Emme tiedä kovin tarkkaan sen toiminnasta, paitsi näiden musiikkitapahtumien osalta. Ilmeisesti järjestätte myös teatteriin ja tanssiin liittyen vastaavanlaisia, mikä on hieno juttu!”, vastaa Voice Crack. 

Siinä on loistohaaste! Kuinka tehdään Nuori Kulttuuri -brändistä kaikkien nuorten tuntema? Ja festareista kulttuurisen nuorisotyön peruskauraa?