Teatris 2019 oli täynnä teatterin riemua!

 

Kuvat Eija Jokilahti

 

Valtakunnallinen nuorten teatterifestivaali Nuori Kulttuuri Teatris oli täynnä iloa ja lämpöä. Viikonlopun aikana nähtiin 49 monivivahteista esitystä, joista jokaista yhdisti palava halu tehdä teatteria. Katsojia esityksissä oli yhteensä noin 2500.

Ennenkaikkea esitykset liikuttivat. Viikonlopun aikana katsojat saivat kokea koko tunteiden kirjon ilosta suruun ja tuskasta lohdullisuuteen. Monessa esityksessä näkökulma oli vaikuttavan itsetietoinen ja kriittinen nuorten elämää koskettaviin asioihin, kuten omaan identiteettiin sekä yhteiskunnan vaatimuksiin. Toisaalta esityksissä nähtiin myös posketonta ja purevaa huumoria, joka kirvoitti yleisön raikuvaan nauruun.

Teatrikseen osallistui myös 21 hengen teatterin ammattilaisista koostuva raati, joka auttoi ja kannusti nuoria teatterin tekijöitä eteenpäin. Teatris huipentui sunnuntaina Päätösgaalaan, jossa jaettiin kunniakirjat ja raatien stipendit Teatriksen osallistujille.

Teatrista on ollut tekemässä ennakkoluuloton joukko paikallisia nuoria, jotka toivat tapahtumaan yhteisöllisyyttä, ajankohtaisia trendejä sekä ennen kaikkea omaa ajatusmaailmaansa siitä, millainen olisi huippufestari. Nuorten näkökulma pääsi esiin erityisesti iltojen oheisohjelmissa, joissa muun muassa syvennyttiin rap-kulttuuriin ja tavattiin supersuosittu youtubettaja Mansikkka.

Tunnelma Teatriksessa oli lämminhenkinen ja innostava. Rohkeat ja lahjakkaat nuoret teatterin harrastajat uskalsivat kerta toisensa jälkeen ylittää itsensä. Festivaali näkyi ja kuului myös Jyväskylän kaupunkikuvassa, kun teatterin tekijöitä ja harrastajia liikkui tapahtumapaikkojen välillä eri puolilla keskustaa. Esitykset olivat jopa niin suosittuja, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet aina katsomaan.

Valtakunnallinen Nuori Kulttuuri Teatris järjestettiin 24.-26.5.2019. Valtakunnallisen tapahtuman lisäksi se koostuu yli kahdestakymmenestä alueellisesta tapahtumasta. Kokonaisuudessaan Teatris on yksi maamme suurimmista nuorten taidetapahtumista ja suurin kulttuurisen nuorisotyön tapahtuma. Teatris keräsi Jyväskylään noin tuhat osallistujaa.

Ensi vuonna Nuori Kulttuuri tapahtuman laji on tanssi. SottiisiMoves 2020 yhdistää Pispalan Sottiisin ja Nuori Kulttuuri Moves -tanssikatselmuksen. SottiisiMoves 2020 on pohjoismaiden suurin tanssitapahtuma, joka kokoaa 10.-14.6.2020 Tampereelle 2500 tanssijaa. Tapahtumassa yhdistyvät valtakunnallinen Nuori Kulttuuri Moves- tanssikatselmus ja kansainvälinen kansantanssin ja kansanmusiikin festivaali Pispalan Sottiisi.

SottiisiMoves 2020 on kaikille tanssista ja folkista kiinnostuneille avoin tanssin ja musiikin juhla, jossa erilaiset tyylit ja tekijät kohtaavat. Pispalan Sottiisi ja Nuorison taidetapahtuma järjestettiin kumpikin ensimmäisen kerran 1970, ja ne täyttävät ensi vuonna 50 vuotta.

Tapahtumakokonaisuuden järjestäjänä toimii Suomen Nuorisoseurat.

 

Teksti: Riina Tanskanen