Teatris 2019 – Aluetapahtumissa lava vapaa kaikille

Taide tarvitsee katsojan saadakseen täyttymyksensä. Varsinkin teatterin puolella tämä korostuu. Vähänkin teatteria tehnyt tietää, että tyhjä katsomo, no, tuntuu tyhjältä ja kolkolta. Pienikin kourallinen yleisöä lämmittää mukavasti tuoden esiintymiselle merkitystä. 

Mielessä saattaa kieppua joku mainio esitysidea tai -kokeilu. Ideat tuppaavat kypsymään ja odottamaan oikeaa aikaa tullakseen esille. Olen törmännyt siihen, että porukalla on mainio idea, mutta hiukan kehtuuttaa sen toteutus. Kehtuutus voi tulla siitä, että ei ole aikaa tai mahdollisuutta järjestää esiintymispaikkaa. Ja, jos paikka onkin, täytyy olla resursseja kertoa yleisölle, että nyt olisi nähtävää. 

Tässä yksi näkökulma tulevaan Teatris -vuoteen. Vuosi alkoi oikeastaan jo kesäkuussa, kun Nuori Kulttuuri -toimistolla ryhdyttiin merkitsemään kartalle ensi toukokuun mahdollisia esiintymispaikkoja Jyväskylässä. Ennen Jyväskylän valtakunnallista tapahtumaa pääsemme pitämään koko valtakunnan kattavan Teatris- aluefestarikiertueen yhteistyössä kuntien ja yhdistysten kanssa.  

Ja aluetapahtumaan ovat kaikki ideat tervetulleita! Teatris -tapahtumissa lava on vapaa uusille ideoille, vanhoille käsikirjoituksille ja siltä väliltä oleville esityksille. Hauska idea on myös se, että teatteriryhmä ottaa yhdeksi kauden tavoitteeksi Teatris -aluetapahtuman.  

Raahessa tanssiopiston tanssiteatterikurssin tähtäin on Teatris, samoin Nuorisoseurojen Luova lava -kerhon Joensuussa. Tapahtumassa kun saa esiintymiskokemuksen lisäksi palautteen ammattilaisraadilta ja tietoa siitä, mitä muut alueella tekevät. Ja ne fasiliteetit? Niistä huolehtii tapahtuman järjestäjä. 

Nuori Kulttuuri -toimisto pyrkii julkaisemaan aluetapahtuma-aikataulun ja katselmuksen säännöt loppusyksystä. Valtakunnallinen päätapahtuma pidetään Jyväskylässä 24.–26.5.2019. Tässähän täytyy pistää hommat tulille!  

Teksti julkaistu Nuorisoseura-lehdessä 3/2018