Resonanssi tuotti onnistuneita elämyksiä nuorilta nuorille

Ylöjärven valokuvauspaja

Osa Operaatio Pirkanmaa -hanketta keväällä 2022 ollut Resonanssi -hanke loi aitoja kohtaamisia nuorten kanssa ja tekemistä nuorilta nuorille Tampereen lähiössä ja lähipaikkakunnilla. Resonanssi-hanke toimi lähtölaukaisuna Nuori Kulttuuri On Air -tapahtumiin huhti-toukokuussa Kangasalalla, Nokialla, Ylöjärvellä, Lempäälässä sekä Hervannassa. 

”Valikoin alueille nuorten toivomaa toimintaa ja hyödynsin omia verkostojani työllistäen näin nuoria aikuisia kulttuurin ja taiteen tekijöitä työpajojen vetäjäksi”, Tuottajana hankkeessa toiminut Altti Kiuru kertoo. 

Resonsanssi oli poikkeuksellinen avaus nuorten osallisuuteen, sillä Altti  itse on myös nuori aikuinen, joka omalla työpanoksellaan toi nuoria aikuisia ja nuoria kohtamaan ja osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen pakallisesti. Resonanssi tavoitti yhteensä 101 nuorta, minkä lisäksi hanke työllisti Kiurun lisäksi kaksi muuta nuorta. 

”Pyrin siihen, että nuoret pääsisivät  mahdollisimman monella eri taiteenlajeilla esille Resonanssi-hankkeessa. Sainkin läpileikkaavasti niin valokuvausta, tanssia, teattteria ja rap-lyriikkaa eri nuorisotaloille ja nuoret kokeilemaan taidemuotoja, joita kyseisissä paikoissa ei ole ollut.” 

Altille tämä on ollut huikea kokemus kulttuurituottamisesta ja toivookin, että tällaista mallia voisi nuorisoseurat hyödyntää jatkossakin. Hän on saanut paljon oppia kulttuurituottamisesta ja päässyt kokeilemaan vapaasti,  millaista on tuottaa sisältöjä alusta alkaen itse.  

Kangasalan räp-työpaja

Räppäri Purso ohjaamassa nuoria Kangasalan rap-työpajassa. Kuva(Elian Seppälä)

”En olisi missään muualla saanut vastaavaa kokemusta. Olen tuottanut aikasemmin teatteria, mutta tapahtumien ja nuorisotilalle tehtävän toiminnan tuottaminen on ollut minulle tätä ennen todella vierasta. Koen, että olen saanut kollegoilta kahvipöytäkeskusteluissa ja lounailla aivan uudenlaista ammattitaitoa elämääni heitä kuunnellessani”, Altti pohtii kolmen kuukauden matkaansa Resonanssi-hankkeen parissa. 

Resonanssi-hanke onnistui toimimaan taitekohtana niin kunnille koronan jälkeisenä aikana ja tuomaan inspiraatiota ja uusia ideoita toiminnan kehittämiseen, mutta myös henkilökohtaisia onnistumisen kokemuksia työpajojen ohjaajille, Nuori Kulttuuri Talks -Erätauko-keskustelussa mukana olleille, kuin itse tuottajallekin. 

”Näen Resonanssia paljon hyviä juttuja, joita jatkokehittämällä nuorisoseuroille tästä voitaisiin saada pitkäkestoisempi toimintamuoto tapahtumien oheen”, Altti pohtii loppukaneettina.