Paleface nuorten puolella

Sounds 2018 kokosi yhteen sekä taitavia, nuoria musisoijia että vanhemman ja kokeneen raadin. Raatilaisten tehtävänä oli antaa rakentavaa, ammattimaista palautetta, jotta nuoret voisivat kehittyä yhä pidemmälle musiikin teossa.

“On ollut tosi hienoa olla mukana tässä, älyttömän hienoja esityksiä ja taitavaa soittoa”, iloitsee raadin jäsen ja räppipajaa vetänyt Karri Miettinen , eli räppäri Paleface . Hän toivoo, että nuoret ovat saaneet tapahtuman aikana inspiraatiota viedä omaa tekemistä eteenpäin.

“Nuorten musikaalisuutta tukee tällaiset tapahtumat mielettömästi, mutta mikään ei ole tärkeämpää kuin lapset ja nuoret. Siksi pitää tehdä oikeanlaisia arvovalintoja, eikä rahoittaa vääriä asioita.”

Pienestä pitäen luova Paleface tahtoo omalla esimerkillään rohkaista nuoria tekemään ja vaikuttamaan. Vetämässään räppipajassa hän tahtoo nostaa esille, että kaikki pystyvät räppäämään, jos yritystä löytyy: “Ei luovuus oo mikään lahja, mikä on tullu valmiina, vaan se on lihaksia joita voi treenata.”

Lasten ja nuorten puolia pitävä Paleface tahtoisi nuorille lisää valtaa poliittisessa päättämisessä. Vanhemmat päättäjät tuntuvat olevan jumiutuneita samoihin vanhoihin toimintamalleihin, eikä nuoria uskalleta päästää vaikuttamaan. Heiltä voisi kuitenkin oppia jotain:

“Nuoret ovat luovempia ongelmanratkaisijoita, heiltä löytyy out of the box -tyyppistä ajattelua. Vanhat kääkät pois vallan kahvasta, ja nuoret tilalle”, huoahtaa Paleface.

Myös nuorten maailmasta löytyy muutettavaa: “Kaiken ei tarvitse olla niin hektistä.”

Musiikki on keino paitsi ilmaista itseään, myös ottaa esimerkiksi kantaa. Paleface toteaa musiikin olevan tehokas tapa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja hän tahtoo rohkaista siihen kaikkia:

“Ihmiset pelkäävät sanoa asioita, koska ne luulee menettävänsä suosiota ja seuraajia. Mut jonkun on pakko sanoo jotain. Sellanen hyvä ohjenuora, mikä mulla on kulkenut mukana on Blackalicious -yhtyeen kappaleesta Deception: If you’re blessed with the talent, utilize it to the fullest. Be true to yourself and stay humble. [ Suom. Jos sinulle on siunaantunut taitoa, käytä sitä parhaasi mukaan. Ole oma
itsesi ja pysy nöyränä. ].”

Teksti ja kuvat: Noora Hakulinen