Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol. 11

Utsjoen uusi nuorisotila sai graffititaidetta nuorten tekemänä

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. 15.-17.10.2020 Utsjoella nuorisotilassa toteutettiin pitkänlinjan graffitiwritterin Pete Hende Niemisen vetämänä työpaja nuorille ja maalattiin nuorisotilan seinät sekä pakettiauto.

Graffititaidetta Utsjoelle

Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta, jonka kirkonkylässä on otettu käyttöön uusi nuorisotila Wørtti syksyllä 2020. Utsjoella on kolme suurempaa kyläkeskusta, Utsjoen kirkonkylä, Karigasniemi ja Nuorgam. Utsjoen kunnan vapaa-aikatoimi järjesti nuorille graffitityöpajan syyslomalla, jonka ohjaajana toimi graffititaiteilija Pete Hende Nieminen. Työpajan aikana nuoret pääsivät maalaamaan graffiteja nuorisotilan seinille sekä yhden kuntalaisen pakettiautoon. Utsjoella on suuri tarve taidetyöpajoille, sillä niitä ei juuri järjestetä Utsjoella. Pitkät etäisyydet ja harva asutus luovat nuorisotyölle omat haasteensa.

Työpajassa nuoret pääsivät itse vaikuttamaan uuden nuorisotila Wørtin ilmeeseen maalaamalla sinne graffiteja. Nuorisotila sijaitsee vanhalla koululla entisen lukion tiloissa ja jotta nuoret ottavat tilan omakseen, on tärkeää päästä koulumaisuudesta eroon ja tehdä nuorisotilasta nuorten näköinen. Nuorisotilasta tulee uudenlainen kulttuuriympäristö, kun nuoret saavat tehdä sinne omaa taidettaan. Pakettiauto toimii maalaamisen jälkeen nuorten ja Utsjoen mainoksena missä ikinä se kulkeekin.

Työpajan ensimmäinen osa, nuorisotilan seinien maalaus toteutettiin Utsjoen kirkonkylällä ja pakettiauto maalattiin Karigasniemellä. Nuorisotilan maalaukseen osallistui yhteensä 8 nuorta, joka on Utsjoen kokoisessa kunnassa paljon, Utsjoella on asukkaita n. 1200. Ensimmäisenä päivänä suunniteltiin maalattavia kohteita, sekä maalattiin Nuorgamin kylän kerhotilaan sijoitettava vaneri. Toisena päivä maalattiin nuorisotilan seinät ja kolmantena pakettiauto. Samaan aikaan työpajan kanssa oli meneillään kahdessa eri paliskunnassa poroerotukset, joka vähensi osallistuvien nuorten määrää. Karigasniemen pakettiauton maalaukseen oli ilmoittautunut nuoria, mutta valitettavasti yksikään ei saapunut paikalle. Työpajojen ohjaajat yhdessä nuorisotyöntekijän kanssa maalasivat kuitenkin pakettiauton suunnitellusti.

Graffitityöpajaan liittyen järjestettiin making of-elokuvan tekemisen työpaja. Graffitityöpaja kuvattiin Samuel Markkasen ja nuorten toimesta ja se esitetään elokuvan valmistuttua Utsjoen kunnan elokuvateatteri Davvenástissä. Nuoret ovat elokuvan kutsuvieraita. Mahdollisuuksien mukaan elokuvaa tarjotaan myös alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagoville.

Samuel Markkanen kuvasi työpajan ja elokuva tullaan esittämään Utsjoen kunnan elokuvateatterissa