Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol. 10

Pieksämäen nuorisoteatteri ryhmä kuvassa

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Uusi aikakausi muuttaa myös nuorisoteattereiden toimintatapoja ja uusia mahdollisuuksia pyritään ottamaan haltuun mm. videoinnin puolella. Nuorisoteatteri Puntti kokeilee miten videointi ja teatteri taipuvat yhteen ja ohjaavat nuorille uuden tavan toteuttaa esitystoimintaa.

Esittävän taiteen lavoilta esitysvideoon

Seuraavaan esitykseen Puntti saa lisäoppia videoinnista. Syksyllä toteutettavassa videotyöpajassa kuvataan ja editoidaan pieniä kohtauksia toukokuussa ensi-iltaan tulevaan esitykseen. Esitykselle on käsikirjoitus, mutta nuoret saavat ideoida ja kuvakäsikirjoittaa videot. Luonnollisesti nuoret myös kuvaavat ja näyttelevät videoissa. 

Puntti eli Pieksämäen uusi nuorisoteatteri on toiminut vuodesta 2006. Nuorisoteatterin ryhmä koostuu 12-17-vuotiaista innokkaista teatterin harrastajista. Puntin toiminta koostuu erilaisista teatteriharjoitteista ja eri teatterin lajeihin tutustumisesta. Ryhmän kanssa valmistetaan myös esitys kauden päätteeksi ja esim. syksyllä 2019 Puntti osallistui  Nuorten ilmastotapahtumaan, jonne tuotettiin oma esitys. Puntin esitys voidaan käsikirjoittaa itse tai esitys voidaan myös harjoitella valmiiseen käsikirjoitukseen. Molempia tekniikoita vuorotellaan, että nuoret saavat kokemuksen molemmista työtavoista.

Puntin toiminnassa oleellista on yhdessä tekeminen ja omien vahvuuksien löytäminen ja kasvattaminen. Puntti on myös ryhmä, jossa voi turvallisesti haastaa itseään kokeilemaan uutta. Ryhmää ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Iiris Salmela ja videotyöpajan ohjaa Ville Huupponen. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Pieksämäen Seutuopiston kanssa, mikä osaltaan mahdollistaa laadukkaiden esitysten valmistamisen.

Puntti Instragramissa: @nuorisoteatteritumppi

Puntti Facebookissa: Nuorisoteatteri Puntti