Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol 3

Nuoret pohjamaalassa Raudanmaan jääkiekkokaukaloa

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Raudanmaan Nuorisoseura ry ja Raudanmaan kyläyhdistys toteuttavat syksyn aikana lapsille ja nuorille graffitityöpajoja, jotka elävöittävät kulttuuriympäristöä.

Raudanmaa elää

Raudanmaan nuoret ovat eläneet viimevuosina jännittäviä aikoja. Kylän toimintojen sydän, Kautialan koulu, lakkautettiin syksyllä 2019. Huolta on herättänyt löytyykö nuorille jatkossa harrastuspaikkaa.

Kylä on kehittämässä Raudanmaan monipalvelukeskusta ja ostamassa kiinteistön kaupungilta. Jotta nuorillakin pysyisi positiivinen vire, että kyläkoulu lakkautettiin, mutta kylä elää myös nuorille, syntyi ajatus nuorten graffitipajasta.

Nuorille tarjotaan uudenlainen taidekokemus, jossa he saavat tehdä näkyväksi itselleen tärkeitä asioita Raudanmaalla. Nuorten ensimmäiseksi tuunauskohteeksi on valikoitunut nuorisoseuran jääkiekkokaukalo. Jääkiekkokaukalo on aktiivisessa käytössä. Sään salliessa kaukalossa luonnollisesti luistellaan ja pelataan kiekkoa, sulan aikaan kaukaloa käytetään agilitykenttänä ja keppihevosten esteratsastukseen eli kaukalo on tärkeä paikka nuorille.

Syyslomalla joukko nuoria kokoontui maalaamaan kaukalon laitaan pohjamaalia.

Seuraava kokoontuminen on ke 21.10. kun Spraycan Control ry:stä tulee ohjaaja paikalle esittelemään graffititaidetta ja opastamaan graffitin suunnittelussa.

Jatkossa nuoret pääsevät taiteilemaan kaukalon laitoja, sekä tekemään töitä vanerille ohjaajan avustuksella. Nuoret heittivät ajatusta myös uimarannan puuceen tuunaamisesta. Lupaa kaupungilta vielä odotellaan, mutta haaveissa on saada nuorten jälkeä näkyviin myös sinne.

Joulukuussa järjestetään jouluinen kyläkahvila, jossa ohjelmana on graffititaidenäyttely sekä paikallisia nuoria muusikkoja soittamassa. Parasta graffiteista on, että ne ovat esillä ulkotiloissa, joten mahdollisista Koronarajoitteista huolimatta näyttely pystytään pitämään.

Graffitipaja on avoin 10-20-vuotiaille nuorille. Mukaan ilmoittaudutaan www.nsraudanmaa.yhdistysavain.fi/graffitipaja