Nuori Kulttuuri Roots juttusarja vol. 26

Yö oopperassa

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta. Seuraava yhteisöhaku järjestetään helmikuussa 2022.

Juttusarja 23. osasta eteenpäin esitellään toimintoja jotka ovat hakeutuneet Roots-toimintaan mukaan elo-syyskuussa 2021. Tässä osassa  Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri kertoo, miten Roots:n avulla toteutettiin Yö Oopperassa produktio.

Yö oopperassa 

Haapaniemen nuorisopuhallinorkesterin lapsille suunnattu teos Yö oopperassa on jännittävä kokemuksellinen seikkailu oopperan maailmaan. Kertojat vievät kokonaisuutta eteenpäin kertoen kiehtovasta oopperan historiasta.

Yön Oopperassa viedään yleisö mielenkiintoiselle seikkailulle. Matkustetaan kaukaisiin maihin, tavataan kauniita prinsessoja, rohkeita härkätaistelijoista ja kauheita roistoja. Matkan varrella kuullaan sävelmiä kaikkien aikojen kuuluisimmista oopperoista, joita ovat säveltäneet mm. Mozart, Verdi, Puccini, Bizet ja Wagner.

Teoksessa yhdistyvät musiikin, teatterin ja tekniikan tekeminen. Kappaleet on sovitettu vaskiyhtyeelle ja lyömäsoittimille. Verdin Aida musiikissa käytetään oikeita Aida trumpetteja. Kertojat pukeutuvat oopperan tyylin mukaisesti roolivaatteisiin. Kappaleiden taustalla näytetään valokuvia kyseisisistä aidoita ooppera esityksistä. Esityksen aikana orkesteria ympäröi valon heittimet millä saadaan luotua kappaleiden esille tuomaa tunnelmaa.

Vaskiyhtyeenä toimii Haapaniemennuorisopuhallinorkesterin vaskisoittajat täydennettynä  orkesterin lyömäsoittajilla. Kertojat sekä videotykin ja valojen toteutuksesta vastaavat ovat nuoriso-orkesterin puupuhallinsoittajia. 

Orkesterissa kaikki soittajat ovat yhdenvertaisia ja soittajia rohkaistaan jatkuvasti esiintymään niin isossa kuin pienissäkin kokoonpanoissa. Kaikkien tekemistä arvostetaan yhtä paljon. Yö oopperassa toteutetaan monitaiteellisesti, kun esityksessä yhdistyvät musiikki, teatteri, puvustus, musiikkiteknogia ja valotekniikka. Jokainen orkesterin jäsen pääsee osalliseksi teoksen rakentamista ja kokonaisuus harjoituksineen ja esityksineen muodostaa tavoitteellisen prosessin.

Yö oopperassa esityksen tuottajana ja musiikinjohtajana toimii orkesterin kapellimestari Harri Ulmanen.

Esitykset tiistaina 23.11.2021

Pirtinkoululla klo 8.30, 9.00 ja 9.30

Aurinkorinteen koululla klo 11.00, 11.30  ja 12.00