Nuori Kulttuuri Roots juttusarja vol. 24

Koski TL -teatteri

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta. Seuraava yhteisöhaku järjestetään helmikuussa 2022.

Juttusarja 23. osasta eteenpäin esitellään toimintoja jotka ovat hakeutuneet Roots-toimintaan mukaan elo-syyskuussa 2021. Tässä osassa Konstit esittelevät produktiota, jonka mahdollistuu Roots-yhteistyön avulla. 

Konstit palaavat estradille

Kosken Tl nuorisoseuran Konstit-teatteriryhmä on perustettu vuonna 2006 ja sitä on menestyksekkäästi luotsannut ohjaajapariskunta Matti ja Tiina Salminen. Vuonna 2019 Konsteissa tapahtui ohjaajapuolella sukupolvenvaihdos, kun konstilaiset nuoret Heini Yli-Liipola ja Jemina Jansson alkoivat ohjata ryhmää. Näytelmä, jonka nuoret itse käsikirjoittivat, valmistui vuonna 2020 alkuvuodesta ja sitä oli tarkoitus esittää kevätkaudella. Valitettavasti samana keväänä Suomeen saapui korona ja näytelmäkokonaisuus jäi esittämättä.

”Olihan se valtava isku meidän ryhmällemme, kun korona sulki keväällä 2020 nuorisoseuramme ovet. Olemme ryhmän kanssa sinnikkäästi odottaneet ’parempia aikoja’ ja onneksemme korona on saatu sen verran aisoihin, että uskalsimme aloittaa näytelmän treenit tänä syksynä”, summaa Konstien ohjaaja ja näytelmän käsikirjoittaja Heini Yli-Liipola. Teatteriryhmään otetaan mukaan kaikki halukkaat ja Heini käsikirjoittaa näytelmän uudelleen, jotta kaikille olisi rooli.

Konstien harrastustoiminnan avaaminen ei olisi ollut mahdollista ilman rahallista tukea. ”Korona on kurittanut seuramme taloutta ja meidän on oltava erittäin tarkkoja menoisamme. Muutaman satasen meno voi olla seuramme taloudelle kohtalokas.” kertoo seuran puheenjohtaja Veera Lindholm.

”Olen iloinen saadessamme kehittää Konstien toimintaa. Nuorisoseurastamme ponnistaa uusia kykyjä nyt myös valo- ja äänitekniikan puolelle. Ilman Roots-avustusta koulutusta ei olisi voitu järjestää” pohtii Matti Salminen, joka perusti Konstit ryhmän vuonna 2006 ja toimii tällä hetkellä ryhmän toisena ohjaajana. ”Erityisen mielissäni olen siitä, että seuramme nuoret ovat aktiivisia ja uskaltavat ryhtyä myös ohjaajaksi. Se takaa myös aktiivisen toiminnan tulevaisuudessa”, Salminen iloitsee.  

Harrastustoiminta on avattu ja produktion etenemistä voi seurata niin Kosken Tl Nuorisoseuran kuin Nuoren Kulttuurin sosiaalisessa mediassa. Konstit pääsevät vihdoinkin estradille keväällä 2022, jolloin ”Kulissien takana” näytelmä saa ensi-iltansa.

Lisätietoja:

Ragni Reichardt

ragni.reichardt@nuorisoseurat.fi

Koski TIl- teatteri