Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol. 17


Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Kansantanssiryhmä Prikka tutustuvat hip hop -kulttuurin neljästä elementistä breikkiin (tanssilaji), tulevan syksyn aikana.

Folk&Street

Lasten ja nuorten kansantanssiryhmä Prikalle myönnettiin Nuori Kulttuuri -pika-avustus syksyllä 2020. Prikkaan kuuluu yhdeksän tanssijaa, jotka ovat iältään 9-15 -vuotiaita. Osa ryhmän tanssijoista on aloittanut harrastuksen jo 3-vuotiaana, joten lajin parissa on ehditty viettää jo useita vuosia. Uusimmat tanssijat sen sijaan ovat liittyneet ryhmään syksyllä 2019. Ryhmä on eläväinen ja innostuu uusista projekteista. Vuonna 2019 ryhmä toteutti ohjaaja ja koreografi Paula Ketun ja videotaiteilija Toni Esselin kanssa, Taiken rahoittaman projektin Sota, ystävät ja pinkit yksisarviset, jossa yhdistyivät kansantanssi sekä videotaide. Projekti oli lapsilähtöinen ja tanssijat saivat olla mukana ideoimassa käsikirjoitusta, askelikkoja ja puvustusta.


Teosta esitettiin useissa tapahtumissa sekä jyväskyläläisillä kouluilla. Harrastajille jäi into tehdä erilaisia taidegenret ylittäviä projekteja. Kun ryhmältä kysyttiin syyskauden alkaessa toiveita uudelle projektille, ilmoittivat lapset, että haluavansa tehdä yhteistyötä hip hop -tanssilajin kanssa. Näin syntyi idea Folk&Street-teoksesta.

Folk&Street on samalla kertaa oppimisprosessi, tanssikoreografia sekä musiikkivideo. Syksyn 2020 aikana Prikka-ryhmä harjoittelee tanssikoreografian, jossa yhdistyvät kansantanssin askelikot sekä
breikki -tanssilajiin. Kansantanssin ohjaajana toimii Marjo Örn ja uudenlaista liikekieltä tulevat opettamaan Kulttuuriyhdistys TUFF!:n ohjaajat Pietari Kauppinen ja Arttu Rintakumpu.


Koreografian ympärille käsikirjoitetaan lasten ja aikuisten yhteistyönä musiikkivideo, jonka ohjauksesta ja toteutuksesta vastaa videotaiteilija Toni Essel. Musiikkivideolla kaksi erilaista kulttuuria – kansanperinne ja hiphop – tulevat kohtaamaan toisensa lasten näköisellä tavalla niin tanssillisesti, musiikillisesti kuin visuaalisesti. Musiikkivideota kuvataan joulukuussa 2020 ja se julkaistaan vuoden 2021 alussa. Projektista ovat innoissaan niin lapset kuin aikuiset, sillä rohkeasti kokeillen saavutetaan varmasti jotakin uutta ja yllättävää!


ISOn Tanhuujat on jyväskyläläinen kansantanssiyhdistys, jonka toiminta on saanut alkunsa vuonna 1963, jolloin Jyväskylän yliopistossa syntyi Itä-Suomalaisen Osakunnan Tanhuujat -ryhmä, eli tuttavallisemmin ISOT.

Myöhemmin ryhmän toiminnan tueksi perustettiin yhdistys ja 90-luvulla
yhdistyksen toiminta laajeni niin, että kansantanssin opetusta tarjottiin niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Nyt – lähes 60 vuotta ISOT-ryhmän perustamisen jälkeen – on ISOn Tanhuujat edelleen aktiivinen nuorisoseuratoimija Jyväskylässä. Yhdistykseen kuuluu n. 100 jäsentä ja se liikuttaa monen ikäisiä harrastajia.

Yhdistyksen tavoitteena on kansantanssiperinteen ylläpitäminen ja kehittäminen yhteisöllisyyttä ja harrastajien omaa osallisuutta vaalien. Ryhmien ohjauksesta vastaa niin kansantanssin ammattilaisia kuin lajille vihkiytyneitä harrastajaohjaajia. Kansantanssin opetuksen lisäksi yhdistys järjestää mm. FolkJam -kuntoliikuntaa.