Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol 14.


Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Riihimäen Nuorisoteatteri järjestää marraskuussa lyhytelokuva -työpajan.

Riihimäen Nuorisoteatteri, on vuonna 1991 perustettu teatteritaiteen laajaa perusopetusta antava oppilaitos. Nuorisoteatterin toiminnasta vastaavat rehtori Kira Boesen ja yhdistyksen hallitus. Opetusryhmiä on yhteensä 38, joita ohjaa rehtorin lisäksi seitsemän teatteri-ilmaisun ohjaajaa ja/tai teatteripedagogia. Oppilaat ovat iältään 6-20 vuotiaita. Riihimäen nuorisoteatterilla on ryhmiä myös Hyvinkäällä, Lopella ja Hausjärvellä. Nuorisoteatteri tarjoaa teatteriopetusta myös useille erityisryhmille. Näistä mainittakoon työttömien kuntouttava teatterityöpaja, kehitysvammaisten teatteriopetus sekä vanhusten palvelukoteihin vietävä teatteriopetus. Opetusta antavat ja ryhmiä vetävät aina ammattitaitoiset ja koulutetut opettajat. Riihimäen nuorisoteatterilla on kolme esitystilaa Riihimäellä ja niissä on yhteensä noin 20 ensi-iltaa vuodessa.

Nuorisoteatteri on laajasti arvostettu teatteri- ja opetuspiireissä, josta kertoo mm. Opetus- ja kulttuuriministerin myöntämä Lapsenpäivä-palkinto marraskuussa 2016. Riihimäen Nuorisoteatteri on Suomen suurin teatteritaiteen perusopetusta antava koulu, josta on valmistunut useita teatterialan ammattilaisia, ja myös lukuisat muut nuoret ovat saaneet nuorisoteatterista hyvän pohjan omiin ammatteihinsa. Vuoden 2020 alusta Riihimäen Nuorisoteatteri on ollut valtionosuuskoulu.

Syksyllä 2020 Riihimäen nuorisoteatteri järjestää kaksi viikonloppua kestävän lyhytelokuvatyöpajan. Työpajan vetäjänä on nuorisoteatterin opettaja Juhana Rönnkvist. Työpaja on tarkoitettu 13-18-vuotiaille nuorisoteatterin oppilaille ja siihen otetaan 12 oppilasta. Työpajan oppilaat osallistuvat elokuvan käsikirjoittamiseen, sekä näyttelemiseen. Nuoret saavat itse ideoida tarinan. He kirjoittavat, harjoittelevat ja näyttelevät sen itse. Lyhytelokuvatyöpaja on hyvä väline meille tutustua uuteen taiteenalaan. Tällaisella taiteenmuodolla on nopeaa tarttua johonkin ajankohtaiseen aiheeseen ja tuoda esille nuorten ajatuksia siitä.

Lyhytelokuvan teemaksi aiotaan ottaa nuorten yksinäisyys, syrjäytyminen ja kiusaaminen. Pohditaan miten nuoret itse kokevat nämä asiat ja miten heidän mielestään niihin tulisi puuttua ja mitkä keinot olisivat hyviä tukemaan muutosta parempaan. Aiheena on myös erilaisuus ja sen hyväksyminen. Näillä teemoilla tuetaan myös nuorisoteatterin arvoja tasavertaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

Elokuvan kuvaa ammattioppilaitos Hyrian media alan ja kuvallisen ilmaisun oppilaat myöhemmin sovittavana ajankohtana. Yhteistyö Hyrian kanssa on hieno mahdollisuus toteuttaa nuorisoteatterin oppilaiden kanssa lyhytelokuva, jollaista ei muuten olisi mahdollisuus kokeilla ja kokea. Lyhytelokuva tulee valmistuttuaan yleisesti nähtäville ja antaa oppilaille hienon ja erilaisen esiintymiskokemuksen. Katsojien on mahdollista nähdä nuorisoteatterin lahjakkaita ja energisiä oppilaita ja ehkä sitä kautta innostua harrastamaan näyttelemistä itsekin. Lyhytelokuvatyöpajasta voisi tulla pysyvä osa nuorisoteatterin toimintaa ja olla ehkä vuosittain järjestettävä työpaja uusille halukkaille oppilaille.

Kuva: Obregonia D. Toretto