Nuori Kulttuuri matkalla -juttusarja

Nuori Kulttuuri Matkalla -Juttusarjassa nuorten ryhmät pääsevät kertomaan, millaisia matkoja Nuori Kulttuurin kansainvälisellä avustuksella tuetaan. Haku seuraaviin kansainvälisiin apurahoihin avautuu alkuvuodesta 2020. Juttusarjan ensimmäisessä osassa tutustutaan Motoran matkaan Unkariin.

1.osa: Motora Unkarissa

Heinäkuun lopussa joensuulainen nuorisoseura Motora ja unkarilainen Misina järjestivät yhteistyössä nuorten kansantanssi- ja kulttuurileirin.

”Matka Unkariin alkoi lauantaiaamuna 8:45 Joensuun rautatieasemalta…Saavuimme perille Budabestiin illalla kuuden aikaan. Illalla lähdimme vielä katselemaan kaupunkia. Ruokaakin saimme, vaikka melkein kaikki paikat olivat kiinni.”

(Päiväkirjaote 27.7.2019 Motora)

Motoran ryhmä tutustui matkallaan Budabestiin, mutta varsinainen kohde oli Pécsin kaupunki ja pikkukylä Alsómocsolád, missä itse leiri oli.

”Ruuan jälkeen aloitimme treenit yhdessä Misinan kanssa. Kulttuurierot etenkin tyttöjen tanssiosuuksista olivat suuret, mutta alkujärkytyksen jälkeen tanssi sujui oikein lennokkaasti ja lopulta myös tytöt pääsivät tanssimaan niin paljon kun halusivat…Illan hämärtyessä opetimme Misinan pelaamaan mukana tuomamme mölkkyä ja pääsimme vihdoin tutustumaan heihin kunnolla. Misinalaisten englannin kielen taito oli vaihtelevaa, mutta opimme sen että yhteinen kieli ei ole välttämätön. Jos matkapäiväkirjasta ei kuuluu enää mitään, olemme todennäköisesti kuolleet dengue-kuumeseen, jota huoneeseemme muuttaneet hyttyset ilmeisesti levittävät.”

(Päiväkirjaote 29.7.2019 Motora)

Kukaan ei onneksi matkalla sairastunut, mutta ymmärrys unkarilaiseen kulttuuriin ja kansantanssin eroihin ja samankaltaisuuksiin matkan aikana kasvoi. Motoran leiriohjelmaan kuului yhteisten treenien lisäksi myös esiintymisiä paikallisille asukkaille. Tanssin avulla tehtyä kulttuurivaihtoa avautui uudenlainen ymmärrys kansantanssin ja kulttuuriperinteiden välillä. Myöskään erilaisilta kommelluksilta ei vältytty.

”Treenit alkoivat Attilan opastaessa meille pojille läpsyjä ja polkuja ja meille yhteisesti tanssin koreografiaa. treenit kuluivat hitaasti, sillä odotimme tulevaa kylpyläreissua…Saatuamme rannekkeet, ryntäsimme heti etsimään pukukoppeja tai lukollisia lokeroita, mutta niitä ei ollut. Jouduimme siis jättämään tavaramme ulos puitten alle. Onneksi jotkut tanssijat, jotka eivät halunneet uida, jäivät vartioimaan
tavaroitamme…Pidimme hauskaa yhdessä ja kun oli aika lähteä takaisin, saimme tietää et kylpylässä oli sisäalue, jossa olisi ollut saunoja ja porealtaita ja kaikkea muuta.”

(Päiväkirjaote 31.7.2019 Motora)

… Illalla meillä oli vuorossa leikkimielinen kisa pienissä ryhmissä unkarilaisten kanssa, johon kuului tietokilpailu ja kaikkien ryhmien lauluesitykset.  Iltaohjelman jälkeen jäätiin vielä ulos yhdessä kuuntelemaan musiikkia ja viettämään aikaa. Yöllä kahden jälkeen, kun suurin osa meistä oli jo nukkumassa, palohälyttimet alkoivat soida. Kaikki meistä ei edes herännyt ääneen, mutta ne jotka heräsivät, juoksivat paniikissa alakertaan. Selvisi
kuitenkin, että se johtui vaan viasta hälyttimistä, jonka takia hälytys soi vielä kahdesti saman yön aikana. Paniikintäyteisten hetkien jälkeen päästiin kuitenkin vihdoin nukkumaan.”

(Päiväkirjaote 1.8.2019 Motora)

Viikko huipentui konserttiin, missä ryhmät esiintyivät yhdessä. Intensiivinen viikko oli luonut uusia ystävyyssuhteita nuorten välille.

Esitykset menivät hyvin, vaikka unkarilaiset poikien sarjat olivatkin osalle meistä vielä vaiheessa. Konsertin jälkeen tulikin kiire vaihtaa vaatteet, kun seuraavaksi alkaisi fun audition esitykset. Tyttöjen ryhmä aloitti hienolla tanssiesityksellään. Tämän jälkeen ohjaajat tulivat hurmaamaan yleisön omalla tanssiesityksellään. Viimein pääsivät pojat lavalle. Poikien esityksessä annettiin esimerkkejä Misina ryhmän tytöistä ja Attilasta, joita me pojat esitimme.
Illanvieton loputtua Misinalaiset alkoivat hakemaan pakattuja tavaroitaan. Hyvästelimme Misinalisia tekemällä käsillämme tunnelin josta he menivät. Ilta loppuikin tunteikkaasti ja monia meistä rupesi itkettämään se, että ihana viikko Unkarissa oli loppumassa.”

(Päiväkirjaote 2.8.2019 Motora)