Nuori Kulttuuri matkalla -juttusarja

Nuori Kulttuuri Matkalla -Juttusarjassa nuorten ryhmät pääsevät kertomaan, millaisia matkoja Nuori Kulttuurin kansainvälisellä avustuksella tuetaan. Haku seuraaviin kansainvälisiin apurahoihin avautuu alkuvuodesta 2020.

3. osa Huilistit maapallon kuumahuuhtelussa

Emmi Keski-Nikkola ja Maiju Rajala

Kurikan ja Jalsajärven huilistit tekivät ainutlaatuisen konserttimatkan Uuteen-Seelantiin lokakuussa. Huilunsoiton opettaja Auli Frigård on kiertänyt jo aiemmin maailmaa yhdessä huilistien kanssa. Vuosien aikana on käyty mm. 17 eri maassa ja jokaisessa maanosassa. Uuden-Seelannin konserttimatkalle lähti Aulin entisiä ja nykyisiä oppilaita. Konserttimatka oli innostava tavoite harjoitella, ja yhteissoittoa muiden huilistien kanssa tuo mukavaa vaihtelua soittoharrastukseen.

Auli Frigard(vas.) oppilaat pääsivät Kathryn Moorheadin mestarikurssille lokakuussa.

Konserttimatkan ensimmäinen päivä vietettiin Kathryn Moorheadin mestarikurssilla. Opetusta oli hieno seurata. Päivällä harjoittelimme yhteiskappaleita Aucklandin yliopiston opiskelijoiden kanssa. Iltapäivällä 10 suomalaisen huilistin joukkoon liittyi jopa 18 eri-ikäistä Huiluseuran jäsentä ympäri Uuden-Seelannin pohjoissaarta. Illalla esiinnyimme erilaisissa kokoonpanoissa yhteiskonsertissa. Pianistina osassa ohjelmaa toimi Ari-Matti Tuomisto. Ohjelmistoon sisältyi myös suomalaisia teoksia.

Opettajamme Auli Frigårdin innostava opetustyyli teki vaikutuksen niin meihin kuin uusiseelantilaisiin soittajiin. Veimme tuliaisiksi suomalaista musiikkia myös levyjen ja nuottien muodossa. Päivä Aucklandissa oli hyvin antoisa ja ehkä kuulemme kanssasoittajistamme vastavierailun merkeissä.

Wellingtonin sairaalan hyväntekeväisyyskonsertissa soitimme monipuolisia säveliä sairaalan potilaille, heidän omaisilleen ja sairaalan vieraille. Konsertin jälkeen meidät kutsuttiin Andy Rattenburyn kotiin ruokailemaan. Andyn tytär Rose on ollut vaihto-oppilaana Jalasjärvellä ja tapasimme myös Rosen Wellingtonissa. Oli hienoa päästä vierailemaan uusiseelantilaisessa kodissa, jossa saimme erittäin lämpimän vastaanoton.

Ryhmä pääsi esiintymää myös Wellingtonin sairaalan potilaille ja heidän omaisilleen

Matkan aikana ehdimme myös tutustua Uuden-Seelannin elokuvatuotantoon Weta Cavessa sekä Hobitti-elokuvien kuvauspaikalla Hobittilassa. Ihastelimme maisemia pitkin matkaa niin bussin ikkunoista, levähdynpaikoilta kuin Mount Viktorian päältä. Kävimme tutustumassa veneretkellä maorikaiverruksiin ja Pukahan luontokeskuksessa ihastelimme valkoista kiwi-lintua. Uuden-Seelannin luonto teki meihin pohjolaisiin suuren vaikutuksen, varsinkin Rotoruan ja Taupon kuumat lähteet ja geisir-suihkut. Coromandelin kuuma hiekkaranta ja Napierin maanjäristyshistoria. Maisemat vaihtelivat vihreistä niityistä korkeisiin lumihuippuisiin vuoriin.

Kurikan ja Jalasjärven huilistien konserttimatkalla Uudessa-Seelannissa ehdittiin tutustua myös luontoon.

Matkalla meillä oli osaava opas joka osasi kertoa paikallisesta arjesta ja kohteista sekä puhui jopa hieman ruotsia. Oppaamme opetti meille myös hieman maorin kieltä ja nyt osaamme laskea viiteen sekä tervehtiä ja hyvästellä maoriksi.

Itävalta-Liechtenstein-Sveitsi / Jalas Chamber & Jalasjärven-Kurikan Juniorijouset
Maoriopas johdatteli Aulia ja muita huilisteja Pukahassa. Hän liverteli Koauau- luuhuilullaan ja linnut vastailivat.

Matkalta jäi käteen unohtumattomia muistoja keväisestä Uudesta-Seelannista ja laiduntavista lampaista. Uudet opit soittamiseen, onnistuneet konsertit ja soittokaverit Suomesta ja Uudesta-Seelannista jäivät erityisesti mieleen upeasta konserttimatkasta.