Blogi

7.3.2017 ”Tärkeintä on mahdollisuus, että kuka vain voi innostua tanssista.”

 Olethan jo kuullut Koko Suomi tanssii -hankkeesta? Jos et, klikkaa itsesi mahdollisimman pian www.suomitanssii.fi-sivulle. Koska kuinka siistiä – saada kirjaimellisesti koko Suomi tanssimaan. Mukana on seitsemän koreografia ja kuusi eri tanssilajia, ja hankkeeseen voi osallistua kuka tahansa. Tapasin hankkeen tiimoilta opettajani, tanssitaiteilija Pia Lindyn ja otin selvää, millaista hankkeessa mukana oleminen on ollut.

Pia Lindy on tanssija-koreografi, joka työskentelee laaja-alaisesti tanssin ja taiteen parissa ja on myös mukana Koko Suomi tanssii -hankkeessa. Koreografeja haluttiin mukaan alueellisesti laajalta alueelta ja Pia onkin vaikuttanut pitkään pääkaupunkiseudun lisäksi myös Itä-Suomessa. Lajina hänen vastuullaan on oma tanssi.

”Lähtökohtana on, että jokainen luo itse sen oman tanssinsa. Se ei oo etukäteen jonkun toisen suunnittelema, hän avaa. Pialle tärkeintä tanssissa on nimenomaan kokemuksellisuus. ”Liike voi lähteä mihin tahansa suuntaan, mikä tahansa kehonosa voi johtaa liikkeeseen, pienikin on usein suurta ja se, miltä liike tuntuu, on tärkeämpää kuin se, miltä liike näyttää”, hän kertoo.

Hankkeessa mukana olevat koreografit ovat ovat kaikki luoneet omat koreografiansa ja siirtäneet tietoa ja taitoja hanketta varten koulutetuille tanssinopettajille. Koreografioita voi opetella nettisivujen kautta tai kuka tahansa voi myös tilata koulutetun opettajan paikan päälle opettamaan. Tanssin voi kuvata ja lisätä sosiaaliseen mediaan, josta käsin videoita jaetaan Koko Suomi tanssii -hankkeen sivuilla. Pia kuitenkin muistuttaa, että some on vain yksi osa hanketta. ”Tärkeintä on se, että tää on mahdollisuus, jonka kautta hyvin erilaisetkin ihmiset voi innostua tanssista. Siitä voi tulla osa ihmisten arkea. Kaikki materiaali ei välttämättä päädy someen, mutta videoiden näkeminen voi olla tosi inspiroivaa.”

Pia kokee, että tanssin kautta avautuu mahdollisuus kiinnittyä tähän hetkeen. ”Oman liikkeen kautta löytää itseään ja toisia ihmisiä ja ymmärrys itsestä ja toisista kasvaa. Se tekee meistä enemmän ihmisiä.” Nuoria taiteilijanalkuja hän rohkaisee uskaltamaan heittäytyä – samalla kuitenkin herkistyen kuuntelemaan itseä ja toisia. ”Joskus asiat vie paljon pidemmän aikaa mitä itse ajattelee, mutta unelmat tapahtuu kyllä, vaikka ei aina ihan sillä ajoituksella, mitä itse haluaa. Keskeneräisyys on kaunista ja se on osa elämää, Pia hymyilee.

Siispä – osallistu mukaan ja muista heittää haaste eteenpäin?

-Minna Jauho
 
Kuva: (C) Koko Suomi tanssii -kampanja
 

19.2.2017 Pirkanmaan MOVES kiittää ja kuittaa

Viikonlopun viimeinen katselmussetti tarjosi lattarirytmejä, Game of Thrones -musiikkia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä päivän ensimmäisen soolon! Ihastuttava 13-vuotias balleriina Sini Pöysti tanssi itsevarmasti ja varasti yleisön sydämet.

Viikonlopun aikana noin 400 nuorta tanssijaa pääsi näyttämään kykynsä ja nauttimaan tanssista. Alla vielä otoksia niin eiliseltä kuin tältäkin päivältä.

 

 

-Antti Järviniemi

Kirjoittaja on 17-vuotias valtakunnallisen Moves -tapahtuman tapahtumatoimituksen päätoimittaja.

 

19.2.2017 Moves nostattaa ihokarvoja ja suunpieliä

Tähän mennessä Pirkanmaan Movesissa on ehditty nähdä jo monta upeaa esitystä. Raadin jäsen Iiro Heikkilä on erittäin tyytyväinen nähtyihin esityksiin.

 

Raadin jäsenelle Iiro Heikkilälle tärkeää on se, että esiintyjät nauttivat tanssimisesta.

 

-On noussut ihokarvat pystyyn ja on saanut hymyillä kyllä reippaasti! Eikä tanssijoillakaan se tekninen täydellisyys  merkitse kaikkea, vaan se fiilis ja meininki, millä ollaan lavalla.

Viikonlopun seuraava ja viimeinen katselmus alkaa Pitkäjärven liikuntahallilla kello 15.15 ja lavalla ehtii pyörähtää vielä yhdeksän nuorta tanssijaryhmää.

-Haluan nähdä lisää! Pyrin olemaan odottamatta mitään. Ainoa asia, mikä merkitsee on se hetki. Se, mitä me raatilaiset lavalla näemme, Heikkilä kertoo.

 

Heikkilän (vas. toinen) lisäksi raadissa toimivat tänään Mariikka Kokko, Päivi Salomaa sekä Sofia Peltoniemi.

 

Tähän astiset ryhmät ovat käyttäneet esityksissään erikoisiakin rekvisiittoja ja asusteita, aina mattojen tamppaustelineistä hämähäkkimeikkeihin. Heikkilä korostaa, ettei hienoja rekvisiittoja kannata kuitenkaan pitää itseisarvona esitykselle.

-Olen nähnyt urani aikana upeita rekvisiittoja ja meikkejä ja toisaalta sellaisia, joita ilman esitys olisi toiminut ihan yhtä hyvin.

Vaikka tämän päivän aamun esityksissä ei olla toistaiseksi nähty ainuttakaan poikaa, ei Heikkilä ole huolissaan. Itseasiassa Suomi on edelläkävijä miestanssijoissa, hän jatkaa.

 

Raati on saanut nauttia nuorten lahjakkuuksien esityksistä aitiopaikoilta.

Iiro Heikkilä pitää Movesia äärimmäisen hienona mahdollisuutena nuorille.

-Hienoa nähdä, kuinka paljon Moves aktivoi nuoria ympäri Suomea ja Kangasalla kun ollaan, niin ympäri Pirkanmaata! Tämä lisää valtavasti tanssin ja nuorten näkyvyyttä.

-Antti Järviniemi

Kirjoittaja on 17-vuotias valtakunnallisen Moves -tapahtuman tapahtumatoimituksen päätoimittaja.

 

19.2.2017 Moves Pirkanmaa Day 2

Pirkanmaan MOVES -aluekatselmuksen toisen päivän esitykset starttaavat ihan tuossa tuokiossa! Katsomon eturivit on jo hyvin miehitetty, mutta sekaan mahtuu vielä.

Tanssijoilla on jo lämmittelyt käynnissä ja kahviossa on kahvi tippumassa. Tästä tulee hyvä päivä!

Tanssin iloa kaikille!

-Antti Järviniemi

Kirjoittaja on 17-vuotias valtakunnallisen Moves -tapahtuman tapahtumatoimituksen päätoimittaja.

 

18.2.2017 Pirkanmaan Moves hyvässä vauhdissa!

Pirkanmaan Moves -aluetapahtuma on nyt puolessa välissä! Kangasalla Pitkäjärven liikuntahallilla nähtiin tänään reilu 20 tanssiesitystä ja huomenna vielä luvassa toinen mokoma.

Nuoria on mukana ympäri Pirkanmaata ja raadissa tänä viikonloppuna nähdään Iiro Heikkilä, Sini Muranen, Päivi Salomaa, Sofia Peltoniemi, Mariikka Kokko sekä Heidi Wasko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka paljon mukana on balettiesityksiä. Niiden vastapainoksi puolessa välissä päivää Koko Suomi tanssii -haaste ja Lotta Kaarla tanssittivat Moves -kansaa tanssijoita, tapahtuman järjestäjiä ja yleisöä myöten katutanssin tahtiin! Huomenna on vielä tsäänssi osallistua Koko Suomi tanssii -tanssipajaan ja tietty tulla katsomaan kaikki loput katselmusesitykset.

Tervetuloa!

-Antti Järviniemi

Kirjoittaja on 17-vuotias valtakunnallisen Moves -tapahtuman tapahtumatoimituksen päätoimittaja.

 

18.2.2017 ”Kaikki tunteet on plussaa”

Tanssistudio Jazzscopen tanssijalla Aurora Majurilla on ollut tanssintäyteinen viikonloppu. Perjantaina 17-vuotias Aurora osallistui vanhojen tansseihin ja tänään lauantaina hän tanssi yhdessä ryhmänsä kanssa Kangasalla Moves -katselmuksessa.

-Mä olen tanssinut tässä samassa ryhmässä 9 vuotta, mutta tanssia mä olen harrastanut käytännössä koko elämäni, Aurora kertoo.

Pirkanmaan Moves -aluetapahtumassa nähdään tämän viikonlopun aikana noin 40 eri tanssiryhmää. Tapahtuma saa Pirkkalasta kotoisin olevalta Auroralta kiitosta.

-Tosi upeata, että tämmösiä tapahtumia järjestetään. Ja vielä, että tämä on järjestetty tosi hyvin!

Raadissa tänä viikonloppuna nähdään Iiro Heikkilä, Sini Muranen, Päivi Salomaa, Sofia Peltoniemi, Mariikka Kokko sekä Heidi Wasko. Aurora toivoo raadilta hyvää palautetta.

-Mä näin meidän esityksen aikana, että osa raatilaisista itki. Toivottavasti se on hyvä merkki, hän naureskelee.

Raati ei ollut ainoa, joka liikuttui Tanssistudio Jazzscopen esityksestä. Esitys on tehty syöpään kuolleen tanssiryhmäläisen muistoksi.

-Onhan se itsellekin raastavaa, mutta samalla tosi terapeuttista. Tanssi on auttanut käsittelemään aihetta tavalla, johon esimerkiksi verbaalinen ilmaisu ei kykene. Ja kaikki tunteet ovat plussaa lavalla.

Aurora toivoo pääsevänsä esiintymään Rovaniemelle valtakunnalliseen Movesiin.

-Olisihan se coolia! Toivottavasti ihmiset osaa arvostaa meidän esityksen erilaisuutta.

Tanssi on Aurora Majurille tärkeä ilmaisukeino.

 

-Antti Järviniemi

Kirjoittaja on 17-vuotias valtakunnallisen Moves -tapahtuman tapahtumatoimituksen päätoimittaja.

 

9.2.2017 ”Se onnistumisen tunne on ihan paras!”

Nurmes-talo täyttyi 4.2. kirjaimellisesti onnistumisen tunteesta, kun Pohjois-Karjalan MOVES järjestettiin Nurmeksessa. Samalla se avasi tämän kevään aluetapahtumien sarjan – ja varsin huikealla tavalla!

Nurmes-talolla nähtiin kolmessa eri näytöksessä 20 tanssiryhmää eli yhteensä 200 nuorta tanssijaa. Edustettuina olivat kaikki MOVESin tanssilajit kansantanssista muihin etnisiin lajeihin, balettiin, nykytanssiin, katutanssiin, show- ja jazztanssiin.

Istuin katsomossa kylminä väreinä, koska lava oli niin täynnä paloa ja upeita nuoria tanssitaiteilijoita. Ehdoton hightlight-hetki oli myös Koko Suomi tanssii -haasteen nykytanssikoreografiasta Onni esitetty pätkä yhdessä yleisön kanssa.

16521935_10208677443394759_1977911874_n

 

 

 

 

16522847_10208684960502682_1992910335_n

 

 

 

16558703_10208678080890696_1633244785_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pääsin tapaamaan tanssijoita kulissien takana ja kansantanssiryhmä Motoran Kipakat totesivat yhdestä suusta vastauksen kysymykseen siitä, millaista lavalla oli: KIVAA!

”Kulisseissa aina jännittää, mut heti ku pääsee lavalle ei jännitä enää yhtään!” sanovat puolestaan joensuulaisen tanssikoulu Cat Peoplen showtanssijat. Parasta tanssimisessa on heidän mielestä juuri se onnistumisen tunne. Ja että tanssiessa kaikki huolet ja murheet häviävät, pystyy rentoutumaan aivan täysin ja pääsee näyttämään muille, mitä osaa.

”Tanssissa yhdistyy taide ja liikunta, ja pääsee ilmasemaan itteään!” ”Ja saa keskittyä täysillä siihen, mitä tekee ja kehittää itteensä tanssin kautta koko ajan.”

16558589_10208684961342703_287354775_n

 

 

 

 

 

 

 

Pieni balettistudio Relevé osallistui katselmukseen viidellä ryhmällä. Teoksissa Rokokoo-unelma ja The Rose esiintyneet balleriinat kertoivat harrastaneensa balettia pienestä pitäen.

”Se tuntuu omalta lajilta, siinä pystyy keskittymään täysin tanssiin!” ”Ja se on niin pikkutarkkaa, liikkeet kuuluu tehdä tasan tarkalleen tietyllä tavalla.” The Rose -teoksessa ryhmä tanssi nykytanssia ja sai raadilta myös kunniamaininnan rohkeudesta tehdä pääaineesta poikkeavaa liikemateriaalia

16558389_10208684961422705_2000008084_n

 

 

 

 

 

 

 

Joensuun tanssiopiston hiphop jatko 2 -ryhmä osallistui tapahtumaan teoksella Hyöky”On tosi hyvä fiilis, ihan paras fiilis!” ”Meni tosi hyvin, lavalla ei koskaan haluis, että tää loppuu!” ”Tää on kaiken treenaamisen arvosta!”, tytöt toteavat yhteen ääneen.

Parasta tanssissa on heidän mielestä itsensä ilmaiseminen ja se, että kun tanssii, ei tarvitse ajatella mitään muuta. Oli kuinka huono tai rankka päivä, tanssi pelastaa aina. ”Siitä nauttii niin paljon.” Tanssi on voimavara ja sen kautta pääsee ilmaisemaan omia tunteita. Ja esiintymään! ”Se lisää itsevarmuutta ja itseään pääsee aina haastamaan lisää. Tärkeää on myös olla yhdessä huippuporukalla.”

Katutanssi on kaikkien sydäntä lähellä ja siistiä siitä tekee tyttöjen mielestä nimenomaan sen rentous ja asenne. ”Tärkeetä on yhteisöllisyys, ja se, että ei oo mitään tiettyä muottia – jokaisella on oma tyyli tanssia.” ”Ja ei oo ees pakko käydä tunneilla, tanssia voi kirjaimellisesti vaik kadulla, esim. locking-tanssityyli synty niin!” 

Parasta, mitä tanssin saralla voisi tulevaisuudessa tapahtua, olisi päästä esimerkiksi musiikkivideoille esiintymään. Ja se, että tanssin kautta pääsee ottamaan kantaa ja herättämään tunteita. ”Se, että tanssii, se on sellanen ylpeyden aihe!”, tytöt hymyilevät.

Vau mikä päivä! #artmoves kirjaimellisesti!

-Minna

 

 

6.2.2017 Sotaleskiä ja murhamysteerejä

Toissa viikonloppuna oli taas se aika vuodesta, kun koulussani TYKissä päästiin nauttimaan opiskelijoiden teatteridiplomiesityksistä. Toinen toistaan upeampia esityksiä nähtiin kahden päivän aikana toistakymmentä!

Först och främst, teatteridiplomi on siis ”yo-kirjoituksia vastaava taidon näyte ilmaisutaitoaineista”. Eli koulussamme voi suorittaa lukiodiplomin myös muun muassa tanssista, liikunnasta ja mediasta. Esityksiä oli arvioimassa teatterialan ammattilaisia. Teatteridiplomin voi suorittaa ohjaajana, näyttelijänä tai käsikirjoittajana.

Kahlasin viikonlopun aikana läpi kaikki paitsi kaksi esitystä ja täytyy kyllä sanoa, että huhhuh! Oli kyllä rankka viikonloppu! Siis jopa fyysisesti. Pelkästään saliin sisäänpääseminen vaati työtä, sillä tänä vuonna perinteikkäässä teatteriviikonlopussa lyötiin kaikkien aikojen kävijäennätys. Läheskään kaikki eivät kaikkiin esityksiin mahtuneet yleisöksi, joten aikamoista survomista tarvittiin, ettei jää rannalle ruikuttamaan.

Esitykset olivat ehkä hieman yllättävänkin tasokkaita. Tiedostan kyllä, että koulumme on täynnä lahjakkaita opiskelijoita, mutta siitä huolimatta taso löi ällikällä. Oli mielenkiintoista huomata, miten monella eri tavalla eri työryhmät olivat toteuttaneet esityksensä. Jo teemat ja aiheet vaihtelivat suuresti. Vaati rohkeutta parilta ryhmältä valita melko abstraktejakin aihemaailmoja ja miljöitä, mutta se onnistui pääosin mallikkaasti.

Yhteistä esityksille oli kuitenkin, että suurin osa niistä oli tunnelmaltaan melko raskaita ja koskettavia. Aiheita oli anoreksiasta kipeisiin sisarussuhteisiin ja sotaleskistä murhamysteeriin. Onneksi joukkoon mahtui myös yksi hulvaton huumoripläjäys keventämään iltaa. Sinänsä ymmärrettävää, ettei komedianäytelmiä ollut useampia, sillä onhan huumori vaikea laji. Mutta tällä kertaa siinä onnistuttiin loistavasti!

Hengähdystauon ohjelmistoon toivat esitysten välissä järjestetyt paneelikeskustelut, joissa ääneen pääsivät esityksiä arvioimassa olleet ammattilaiset sekä diplomistit. Keskusteluissa kuultiin esimerkiksi teatteridiplomin suorittamisesta, mikä oli hyvä, sillä itsellänikin on suunnitelmissa sellainen ensi vuonna suorittaa. Tervetuloa siis ensi vuonna katsomaan minun esitystäni, ja ihastelemaan lahjakkaiden nuorten osaamista!

-Antti Järviniemi

 

31.1.2017 ”What is impossiple could be possible in dance.”

Dance and movement as an art and tool part 2.

”I’m Fruzsi Karvalics, 24 year old Dance and somatics student from Hungary. Now I live in Joensuu where I’m exploring and experiencing my relationship with dance. I graduated from Budapest University last year and I started to think how do I want to  I include dance into my work at special needs education. I’m still in the process of finding out what kind of work will I do but I would like to guide  people to realize potential in oneself and to express oneself more freely. Dance is a great chanel for that. 

 I’ve always loved dancing. I started with sport aerobics and continued to contemporary dance, ballet and composition. Creating short own choreographies motivated me and what I enjoyed most was improvisation / free dance classes. We had a wonderful group and I stayed with them for 5 years. I participated in different kind of projects during those years and worked at creative camps where I facilited free dance workshops. I enjoyed the most when I saw how kids found their own movement. Self-expression is very important to me in dancing. As a facilitator the most important thing for me  is to guide participants into state where they feel better about themselves while they are dancing. I believe that everyone can find their own individual dancing style.

 We’ll have a working practice during the spring and I’m intrested to organize a workshop for other exchange students. I would like to give them a space to discover how they are as movers, or then I would like to work with live music. Right now I’m really intrested in trying out new things with dance! Last autumn I was doing two projects: in one of them we explored different qualities in movement with three dancers and everyone had their own character to work with. In the other one our theme was ”What is impossible could be possible in dance” and we performed it at an  Independence Day event. I feel that being here, in Finland and in our school ISLO right now, is the best decision of my life.”

16237831_10212289035886279_1618919234_n

 

26.1.2017 Tanssista ja somatiikasta – mitä ne on?

Olen tällä hetkellä Tanssin ja somatiikan opiskelija Itä-Suomen liikuntaopistossa ISLOSSA. Törmään usein kysymyksiin siitä, mitä me opiskelemme ja mitä on somatiikka, miten päädyin tähän kouluun ja mitä tämän jälkeen. Jep, hyviä kysymyksiä! Vuoden kestävä Joensuu-seikkailuni on edennyt jo puoliväliin, joten lienee hyvä sauma pohtia mistä on tultu, mitä on menossa ja mitä on luvassa.

Kyseessä on siis vuoden mittainen jatkokoulutus eri alojen ammattilaisille. Kuinka soveltaa tanssia, liikettä ja kehollisuutta omassa työssä? Mitä kaikkea tanssi voi olla? Millaisia ovat somaattiset menetelmät? Kuinka tutkia omaa ja ympäröivää maailmaa liikkeen avulla? Ja mitä me voimme oman kehomme kautta löytää? Opiskelemme englanniksi ja meitä on omassa ryhmässäni Suomen lisäksi myös Brasiliasta, Venäjältä, Unkarista ja Ruotsista. Erilaiset taustat sekä ammatillisesti että kulttuurillisesti ovat ehdoton rikkaus – ja mieletön mahdollisuus!

Opinnoissamme korostuu vahvasti ryhmälähtöisyys ja osana opintojamme on pedagogiikka ja ryhmänohjaustaidot. Ohjaamme toisiamme ja olemme ohjanneet myös koulun ulkopuolella erilaisia ryhmiä. Opintoihimme liittyy oleellisesti myös luova prosessi, osallistavan taiteen tekemisen tavat sekä tanssi- ja liiketerapia. Koreografioidun tanssin sijaan työskentelemme enemmän tanssi- ja liikeimprovisaation parissa yksilöinä ja ryhmissä.

Keväällä edessä on mm. kahden viikon työharjoittelu (omani tulee olemaan musiikkivideon / tanssiteoksen työstäminen, jännittävää!) ja soolotyöskentelyyn keskittyvä workshop. Ja niin, se somatiikka! Se on tietoisuutta siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu. Sen kuuntelemista ja huomioimista. Ainakin. Olen vielä itsekin tutkimusmatkalla asian kanssa, ja luulen, että mitä pidemmälle matkaa jatkaa, sitä enemmän löytää myös tutkittavaa.

Päädyin hakemaan ISLOon valmistuttuani viime keväänä yhteisöpedagogiksi. Tahdon soveltaa tanssia ja liikettä työvälineenä lasten ja nuorten parissa tehtävässä työssä, koska jokaisella meistä on ainutlaatuinen keho, jonka parissa työskentely voi tarjota paljon – tiedän sen omasta kokemuksesta. Tanssilla ja liikkeellä on huima voima ja niiden kautta voi tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Juuri sellaisena tyyppinä kuin on.

Ja se on aika siistiä.

-Minna

 

Tietoa kirjoittajista

Emil Emil Ehnström är en 20-årig kille som studerar journalistik på Social-och Kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Han gillar lugn och meningsfull musik och har svårt att tampas med 80-tals punk. Även teater, franska filmer och roliga noveller är kulturformer som Emil uppskattar högt.

Antti Antti Järviniemi on vuonna 1999 syntynyt kangasalalainen nuori. Hän kuuluu Kangasalan Nuorisovaltuustoon ja Tampereen Pallo-Veikkojen jalkapallojoukkueeseen. Urheilun lisäksi Antti harrastaa kirjojen lukemista, musiikin kuuntelemista sekä kirjoittamista.

Minna Minna Jauho on 21-vuotias yhteisöpedagogi-opiskelija Helsingistä ja toimii tämän kevään Nuori Kulttuuri – säätiön harjoittelijana. Hän työskentelee eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa ja kokee omaksi vahvuudekseen taidekasvatuksen ja kulttuurisen nuorisotyön. Minna harrastaa tanssia, valokuvaamista ja kirjoittamista.

 
 
css.php